Viihde

Elokuva-arvio: Norman paranormaali pelottelee teinejä

Sam Fellin ja Chris Butlerin ohjaama puolitoistatuntinen ParaNorman omaa kaikki laatuanimaation elementit.

Animaatio ParaNorman on stop-motion-tekniikalla toteutettu fantasiatarina 11-vuotiaasta pikkukaupungin pojasta Normanista. Poikkeuksellisen pojasta tekee se, että hänellä on kyky nähdä ja jutella kuolleiden kanssa. Normanin mielestä asiassa ei ole mitään kummallista, mutta lähes kaikkien muiden mielestä on. Omiaan kuvittelevana kummajaisena Normania pitävät sekä omat vanhemmat, että koulukaverit – toista koulukiusattua, liikalihavuudesta kärsivää Neil-poikaa lukuun ottamatta.

Kuolleita ihmisiä ja eläimiä tuiki tavallisena osana elämäänsä pitävän Normanin mielenmaisema alkaa kuitenkin järkkyä, kun hän saa kammottavan näyn kotikaupunkinsa menneisyydestä. Kirous, jonka paha noita on kaupungin päälle 300 vuotta sitten langettanut, on vapauttamassa kaupungin asukkaiden ylle todellisen uhkan. Ja kuinka ollakaan, ihmisten pinteestä pelastaminen saattaa lopulta jäädä pilkattuja paranormaaleja kykyjä omaavalle Normanille, sekä muutamalle hänen luottoystävälleen.

Sam Fellin ja Chris Butlerin ohjaama puolitoistatuntinen ParaNorman omaa kaikki laatuanimaation elementit. Nukkeanimaation tekninen ja visuaalinen toteutus on hienoa, kerronta kiemurtelee monisäikeisen juonen ympärillä mallikkaasti ja tarinan päähenkilötkin ovat kiinnostavia tuttavuuksia.

Ahdistavien, pelottavien ja väkivaltaisten kohtausten vuoksi ParaNormanin ikäraja on 12, mikä tuntuu perustellulta. Samalla ikäraja kuitenkin herättää kysymyksen siitä, ketkä tämän animaation pääasiallista kohderyhmää mahtavat olla. Aikuiset tuskin, mutta ehkäpä otollinen katsojakunta löytyy animaatiokerronnan vielä omakseen kokevista teineistä. Heistä, jotka haluavat tulla muutaman kerran muhevasti säikytetyiksi sekä sopivasti pelotelluiksi.

ParaNorman 3D, 2D (dub) (2012) Lajityyppi: seikkailu, animaatio, komedia, fantasia Ohjaaja: Sam Fell, Chris Butler Pääosissa: Erik Carlson, Mikko Kivinen, Marjatta Leppänen, Ella Pyhältö, Petrus Kähkönen, Annituuli Kasurinen, Henri Piispanen, Riku Leskinen, Markku Huhtamo, Rinna Paatso, Juulia Rönkkö, Heljä Heikkinen Kesto: 1h 33 min Ikäraja: 12

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viihde

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat