Vaalien varjossa tapahtuu

Hurmoksellinen vaalihuuma on hauska välitunti keskellä kovaa valtapeliä.

Keskustalla on oiva tilaisuus ottaa opposition johtajuus Paavo Väyrysen vaalimenestyksen siivittämänä. Siinä missä persut epäonnistuivat, Väyrysen tahtopolitiikalla voi voittaa. Väyrystä kannatettiin siellä, missä kuntauudistusta ja hallinnon keskittämistä vastustetaan eniten. Kapinalla on johtaja.

Syksyn kuntavaaleihin tulee uutta jännitettä, sillä demarien kenttä on pirstaleina. Paavo Lipposta äänesti vain 200 000, kun Sauli Niinistö keräsi 1,1 miljoonaa ääntä.

Työmiehet eivät luota Urpilaisen tiekarttaan ulos talouskriisistä eikä keinoihin pitää teolliset työpaikat Suomessa. Edes Mauno Koiviston viimehetken yritys vaikuttaa vaalitulokseen ei tukenut Lipposta. Demarit olisivat menestyneet, jos ehdokkaana olisi ollut Lasse Lehtinen, kuten alun perin oli tarkoitus. Lipposen itserakas pyrky ohitti puolueen edun.

Pekka Haaviston menestys soitattaa hätäkelloja ulkoministeriössä, joka kampanjoi Suomen pääsemiseksi YK:n turvaneuvoston jäseneksi ensi vuonna. Tähän saakka Suomen jäsenyyttä ovat kannattaneet myös maat, joissa homous on lailla kielletty.

”Presidenttinä Haavisto ei voi vierailla 77:ssä maassa eikä ainakaan Antonion (puolisonsa) kanssa”, sanoo johtava ulkoministeriön virkamies. Hänen mukaansa kyse ei ole homofobiasta vaan presidentin tehtävistä, ulkosuhteiden hoidosta ja kannatuksen keräämisestä muilta YK-mailta. Esimerkiksi Venäjä, Kiina ja arabimaat eivät hyväksyisi Haaviston Suomea turvaneuvostoon.

Presidentin tärkein toimialue, ulko- ja turvallisuuspolitiikka näkyy paikallisessa arjessa varuskuntien lakkautuksina ja sotilaiden vähentämisenä. Eläkkeellä oleva puolustusvoimain komentaja amiraali Jan Klenberg sanoo, että Suomen pahin uhka on perinteisillä aseilla tehty ilmahyökkäys, jolla surmataan tavallisia ihmisiä. Kun eläkeläiskenraali nostaa toisen jalan juoksuhaudasta, hän uskaltaa sanoa, mitä presidentin olisi tehtävä tavallisten perheiden suojelemiseksi.

Kirjoittaja on Suomen Lehtiyhtymän julkaisemien Helsingin Uutisten, Länsiväylän, Vantaan Sanomien ja Turkulaisen vastaava päätoimittaja.

Etusivulla nyt

Uusimmat:

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat