Paikalliset

Tuomioja arvostelee ankarasti Antti-Pekka Pietilän kolumnia

Ulkoministeri Erkki Tuomioja kritisoi voimakkaasti Antti-Pekka Pietilää loanheitosta.

Tapani Seppänen

PORVOO | Ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) kritisoi voimakkaasti päätoimittaja Antti-Pekka Pietilän kolumnia, joka julkaistiin Uusimaassa tiistaina (UM 24.1.).

Tuomiojan blogikirjoitus on otsikoitu ”Ennakkoluuloinen loka lentää”.

– Presidentinvaalien loanheittosarjassa A.P. Pietilä kirjoittaa Uusimaa -lehdessä nimetöntä ulkoministeriön johtavaa virkamiestä siteeraten, miten "Pekka Haaviston menestys soitattaa hätäkelloja ulkoministeriössä, joka kampanjoi Suomen pääsemiseksi YK:n turvaneuvoston jäseneksi ensi vuonna. Tähän saakka Suomen jäsenyyttä ovat kannattaneet myös maat, joissa homous on lailla kielletty." Virkamiehen mukaan "kyse ei ole homofobiasta vaan presidentin tehtävistä, ulkosuhteiden hoidosta ja kannatuksen keräämisestä muilta YK-mailta.". Tuomioja kirjoittaa.

Tuomioja sanoo, ettei usko, että ”tällaista virkamiestä on olemassa, ellei hän itse todella ilmoittaudu (Pietilänhän ei tarvitse lähdettään kertoa).”

– Maailmalla, missä avoimesti homosuhteessa elävä Saksan ulkoministeri Guido Westerwelle edustaa maataan menestyksellä myös YK:n turvallisuusneuvostossa, en tällaisista vaikeuksista ole kuullut, ulkoministeri kirjoittaa.

– Logiikkahan on yhtä vahvaa, kun että kirjoittaisi vapailla vaaleilla valitun presidentin vaarantavan YK-kannatuksemme siksi, että maailmanjärjestössä on niin paljon maita, joissa vaalit eivät täytä vapaan vaalin kriteereitä.

Antti-Pekka Pietilä on Suomen Lehtiyhtymä Oy:n julkaisemien Helsingin Uutisten, Länsiväylän, Vantaan Sanomien ja Turkulaisen vastaava päätoimittaja. Suomen Lehtiyhtymä julkaisee myös Uusimaata.

Torstain Uusimaan Sana on vapaa -palstalla myös kehitysministeri Heidi Hautala (vihr.) arvostelee Pietilän kolumnia.

– Koko väite (Suomen kannatuksen menetyksestä turvaneuvoston jäseneksi valitsemisessa) lienee kehitetty nousukiidossa olevan presidenttiehdokkaan kampittamiseen. Olen keskeisesti mukana Suomen turvaneuvostokampanjassa, ja pidän koko väitettä ”lähteineen” matalamielisenä yrityksenä mustamaalata ulkopoliittisesti kokeneempaa presidenttiehdokasta, Hautala kirjoittaa.

Antti-Pekka Pietilä muistuttaa, että toimittajien tehtävänä on välittää tietoa myös niistä vaikeista asioista, joista ihmiset joka tapauksessa keskustelevat.
– Presidentinvaalien nykyinen asetelma on sellainen, Pietilä huomauttaa.
– Kerroin ulkoministeriön korkean virkamiehen kannanoton presidentin tehtäviin ja Suomen mahdolliseen YK:n turvaneuvoston jäsenyyteen. Virkamiehen lausunto on dokumentoidussa muodossa, mikä osoittaa asian olevan akuutti myös ulkoasiainhallinnossa, Pietilä valottaa lähdettään.
– On surullista, että avoimuutta ja vapaata keskustelua yleensä puolustanut ulkoministeri Erkki Tuomioja ei ymmärrä avointa keskustelua presidentin tehtävistä, vaan hän ampuu mieluummin viestin tuojan kuin ottaa kantaa varsinaiseen kysymykseen. Asiallinen tiedonvälitys presidentin tehtävistä ei ole loanheittoa, Pietilä sanoo. 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat