Ruokatrendeja tulee ja menee, mutta kalan suosio säilyy

Ravintola Nokan keittiöpäällikkö Ari Ruoho kannustaa kokeilemaan tonnikalan sijasta esimerkiksi haukea.

Pro Kala ry

Suomalaisten suosikkiruoka paistettu kala tirisee pannulla ja uunissa entistä useammin. Sesongin kalat hauki ja made maistuvat alkutalvesta myös höyryävinä keittoina.

Kalan kasvava suosio näkyy niin kotikeittiöissä kuin ravintolamaailmassa.

– Kalan kysyntä on viime vuosina lisääntynyt, vahvistaa keittiöpäällikkö Ari Ruoho ravintola Nokasta.Hän kertoo käyttävänsä rohkeasti eri kalalajeja kuten haukea, särkeä, lahnaa ja norssia.

Parhaimmillaan ravintola Nokassa on 15 eri kalalajia tarjottavana: silakkaa, kilohailia, siikaa, särkeä, haukea, lahnaa, madetta.

– Suosimme myös vähemmän tunnettuja ja arvostettuja kaloja, sillä haluamme herättää ihmiset huomaamaan, miten erinomaisia raaka-aineita ne ovat.

 

Turha vanhasta kalasta on mitään maksaa.”

Vieraammat vedet ja kalalajit tulivat miehelle tutuiksi kolmen vuoden maailmankiertueella. Eksoottisten kalojen sijaan Ruoho kannustaa kokeilemaan kaloja, jotka syyttä suotta on unohdettu.

 

– Miksi tuoda tonnikalaa tai muita uhanalaisia kalalajeja toiselta puolelta maapalloa, kun meillä on itsellämme näin upeita raaka-aineita.

Ruoho haluaa tehdä ruokaa lähiseudun raaka-aineista. Läheltä pyydetyillä kaloilla ja omilla raaka-aineilla tuodaan omaa ruokakulttuuria esiin. Silloin kala on myös tuoretta.

– Turha vanhasta kalasta on mitään maksaa.

Vuodenvaihteen jälkeen sesongin kaloja ovat erityisesti hauki ja made.

– Tarjoamme mahdollisimman paljon villejä kaloja sen sesongin mukaan, mitä elämme, Ruoho painottaa.

Erityisesti hauesta ja särjestä on tullut hyvin suosittuja.

– Trendejä tulee ja menee, mutta kalat ovat olleet täällä aina. Haukea kuitenkin tilataan enemmän kuin 15 vuoteen. Tämä voi olla myös pysyvä suuntaus.

 

Savustaa voi myös talvella grillissä.”

Ruohon mielestä särki, lahna ja hauki ovat jokainen niin maukkaita kaloja, että niistä voisi myös helposti jalostaa kokonaisen tuoteperheen.

 

Hän muistuttaa, että savustaa voi myös talvella grillissä.

– Siinä rasvaiset kalat ovat parhaita, Ruoho kertoo ja kehottaa kokeilemaan savustamiseen lahnaa.

Mies tunnustautuu olevansa intohimoinen kalastaja.

– Jigailen ahventa, kuhaa ja haukea, ja talvella kalastan mateita katiskalla Espoonlahdella.