Kulttuuri

Enfarcen uunituore albumi seisauttaa metallikansan veret

Enfarcen laulaja Ricky Tournee (vas.) ja kitaristi Matias Vilkko tekevät taidokasta yhteistyötä tuoreella ensialbumillaan. Yhtye nousee ensimmäisen kerran yleisön eteen kesäkuun lopulla, Helsingissä järjestettävän Tuska -festivaalin jatkokemuissa On The Rocks -klubilla.

Lotta Åberg
PORVOO | Raskaan, energisen ja melodisen voimahevin ystäviä hemmotellaan tänä keväänä yltäkylläisellä tavalla Enfarce-yhtyeen vapunaattona julkaiseman täyspitkän metallialbumin muodossa. Porvoolaisen Matias Vilkon yksin säveltämän ja koordinoiman ja kotimaisten pitkän linjan rockmuusikoiden kanssa yhdessä äänittämän Superhero Diaries –part I –levyn sointi ja ote eivät takuulla jätä kylmäksi ensimmäistäkään lajityypin kannattajaa.

Tyylitajuiseksi kitaravirtuoosiksi ja oivalliseksi säveltäjäksi levyn kuuntelun edetessä osoittautuva Matias Vilkko (s. 1981) kertoo olevansa helpottunut, mutta samalla jännittynyt, kun yli kymmenen vuotta mielessä hautunut projekti on lopultakin uunista ulkona.

– Levy on ollut netissä ennakkokuuntelussa ennen julkaisua. Sen saamaa vastaanottoa ja siitä saamaani palautetta voi pitää vähintäänkin positiivisena, Vilkko virnistää.

– Etenkin Japanissa on ennakkotilausten perusteella herännyt yhtyettä kohtaan paljon kiinnostusta.

Enfarce koostuu miehistä, joiden taustalta löytyy roppakaupalla kotimaisen raskaan rockin osaamista ja historiaa. Toinen kitaristi Ade Manninen , basisti Time Schleifer ja rumpali Tom Rask ovat vaikuttaneet vuosien saatossa lukuisissa eri yhtyeissä ja projekteissa. Monipuolisista muusikkokonkareista koostuvan bändin tanakan soundin kruunaa laulaja Ricky Tournee , jonka taivaaseen saakka ulottuva lauluskaala jättää vaivattoman oloisesti taakseen monta kansainvälisesti arvostettua kultakurkkua.

Enfarce kumartaa musiikillaan moneen suuntaan. Vanha, etenkin 1980-luvun lopun Helloween , kotimainen Stratovarius parhaina päivinään ja tuoreemmista akteista esimerkiksi saksalaiset Edguy ja Gamma Ray kuuluvat yhtyeen musiikissa vaikutteina vahvasti läpi.

– Isoveljeni toi vuonna 1988 meille kotiin Helloweenin Keeper of the Seven Keys –Part II –levyn kasetilla. Silloin kylvetyn siemenen satoa tässä nyt korjataan, Vilkko kertoo.

– Osasyy Enfarcen perustamiselle ja tämän levyn tekemiselle on, että kun uutta ja tuoretta tämän lajityypin musiikkia ei saa enää oikeastaan mistään kuullakseen, täytyi sellaista ryhtyä tekemään sitten itse.

Kuten albumin otsikostakin on pääteltävissä, on vappuna julkaistulle levylle luvassa jatkoa.

– Noin seitsemän kappaletta on jo aika valmiina, Vilkko toteaa. Tournee nyökyttelee vieressä hyväksyvästi.

Enfarcen alkutahdit lyötiin jo vuonna 2002, kun laulaja Tournee ja Vilkko yhdistivät voimansa ensimmäisen kerran.

-Olin muuttanut tänne etelään ja etsin bändiä. Vilkolla puolestaan oli valmiina mieleisiäni ajatuksia ja biisejä, muun muassa lahtelaisen Iron Maiden -tribuutti Maiden Hellin vokalistina tuolloin keikkaillut Tournee kertaa.

– Tapasimme muusikoiden netissä ja ryhdyimme virittelemään yhteistyötä.

Laulaja ja kitaristi saivat Enfarcen nimissä aikaiseksi pari omakustannetta, mutta sitten muut kiireet veivät mennessään.

– Osa tämän levyn kappaleista juontaa jo niistä päivistä, Vilkko sanoo.

– Nyt saimme nämä alta pois ja voimme keskittyä jatko-osan valmisteluun. Koko kuvio tuntuu nyt käynnistyttyään varsin luontevalta ja mutkattomalta, laulaja hymyilee.

Enfarce kertoo albumilla yhtenäisen tarinan, tai sen ensimmäisen osan, kuten lajityypin hengessä on tehty usein ennenkin. Iron Maidenin Seventh Son of a Seventh Son , Queensrÿchen Operation: Mindcrime ja Helloweenin Keeper of the Seven Keys –saaga saavat Enfarcen ”Supersankarin päiväkirjoista” arvoisensa jatkon.

– Heviä tehdään välillä ehkä hieman liian vakavalla naamalla, miehet nauravat.

– Haluamme poiketa siitä ryppyotsaisesta, hieman hupaisastakin totisuudesta, mikä hevin soittamiseen usein liittyy. Hauskaa saa – ja pitää – olla, Tournee linjaa.

– Sellaista Helloweeninkin lanseeraamaa Dr.Stein -henkeä, hän havainnollistaa.

– Tämä ei tarkoita, ettemmekö suhtautuisi itse musiikin tekemiseen ja soittamiseen vakavasti, Vilkko täsmentää.

Teema-albumilla kuljetaan dramaattisissa ja lohduttomissa maisemassa, jossa supersankarille töitä riittää. Kappaleet, kuten All Hope is Lost , Moment of Darkening ja Dawn Damage kuvailevat maailmaa, jossa peli vaikuttaisi olevan kerta kaikkiaan pelattu, mutta albumin päättävä, eeppisen kauniisti käynnistyvä Another Star Lights the Sky jättää jälkeensä kipinän toivosta etenkin viimeisellä lauseellaan: I´ll be back .

Yhdeksi albumin kuriositeeteista voi nostaa mainiosti sovitetun ja esitetyn Bonnie Tyler –lainan Holding Out for a Hero , joka valikoitui levylle sanoituksensa vuoksi.

– Takavuosien megahitti, jonka teksti sopii albumin teemaan täydellisesti, Vilkko nauraa.

Erilaisia tunnelmia ja mielikuvia herättävällä, välillä täydelliseksi speed-metal -sinfoniaksi munuaiset tuhoavine tuplabassorumpukomppeineen äityvällä albumilla kuullaan myös mainitsemisen arvoisia vierailijoita. Askolassa asuva, maailmanlaajuista suosiota nauttiva kitaraguru Mr. Fastfinger, Stratovariuksen Matias Kupiainen ja korkealle jalustalle alan piireissä nostettu sessiokitaristi Francesco Fareri kunnioittavat Enfarcen esikoista läsnäolollaan.

– Pyysimme mukaan myös Helloweenin klassisilla avainalbumeilla laulavaa Michael Kiskeä , mutta hänelle olisi pitänyt maksaa niin kova palkkio, että se jäi meidän tuotantobudjetillamme haaveeksi. Ainakin toistaiseksi, Vilkko kertoo.

Enfarce soittaa kaikkien aikojen ensimmäisen keikkansa kesäkuun lopulla Helsingin On the Rocks –rokkimekassa. Bändi lämmittelee tuolloin Tuska –festivaalien jatkoklubilla lavan Profane Omenille. Ricky Tourneen voimakasta vokalointia on mahdollista kuulla ennen sitä muun muassa kevään aikana pääkaupunkiseudulla suuren suosion saaneen Lasten oma hevimusikaali – Iskä menettää muistinsa jäljellä olevissa näytöksissä.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Kulttuuri

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat