Mustien autojen matkassa

Jalkatyö meni putkeen

Olli Rehn onnistui vihdoin.

Jouko Innanen

Olli Rehnin (kesk) paluu onnistui yli odotusten. Brysselin simpukkapatojen ääreltä kansan pariin jalkautuneen komissaarin uudelleenkoulutus meni putkeen. Hän teki elämänsä parhaan kampanjan ja nousi 70 333 äänellä pronssille Alexander Stubbin (kok) ja Jussi Halla-ahon (ps) jälkeen.

Rehnin vaalimenestysten lista olikin varsin lyhyt. EU-parlamenttiin Rehn nousi 1995 eduskunnan valitsemana, mutta tipahti seuraavissa vaaleissa. Tilillä on myös eduskuntavaalitappio.

Keskustan varajohtajaksi 1980-luvulla yltänyt Rehn säikäytti puolueen vanhemman väen vaatimalla viinit maitokauppaan. Sen jälkeen puoluejohtajaksi ei ollutkaan Rehnillä asiaa, vaikka hän yritti sitä kahteen kertaan.

Näyttävin Rehnin poliittinen saavutus oli Paavo Väyrysen suistaminen puoluejohtajan tuolilta. Väyrynen säikähti Rehnin ehdokkuutta 1990 niin, että luopui vapaaehtoisesti. Rehn ei siitä hyötynyt, Esko Aho valittiin.

Nyt Rehnin purjeissa puhaltelee niin kova myötätuuli, että häntä voi hyvinkin povata seuraavaan hallitukseen johtipa ministeristöä sitten keskustan Juha Sipilä tai kokoomuksen kohta valittava puoluejohtaja.

Jos seuraavat eduskuntavaalit noudattelevat vähänkin eurovaalien tulosta, porvarihallitus saa taakseen enemmistön perussuomalaisiin ja vihreisiin turvautumatta.

EU-parlamentista on aina lähdetty ministeriksi, kun kutsu on käynyt. Lähtöherkyyttä lisännee, ettei Rehnille Brysselissä ole luvassa paljon riviedustajaa kummempaa asemaa, vaikka hän onkin ALDE-ryhmän toinen pääehdokkaista.

Rehnille äänikilpailun hävinnyt Paavo Väyrynen on tavoilleen uskollinen. Puolueen vaalivalvojaisten kiitospuheensa päätteeksi hän muistutti vaalirahoituksessaan ammottavasta aukosta. Väyrynen vetosi puolueväkeä hellittämään kukkaronsa nyörejä ja kehotti hankkimaan muistoksi Paavo ja Vuokko -mukit. Maksutapahtumasta selvisi jopa luottokortilla.

Kokoomusjohtajuutta ja pääministerin tuolia tavoitteleva eurooppaministeri Alexander Stubb nappasi peräti 148 101 ääntä, mutta hän ei pärjännyt suhteellisesti läheskään Merja Kyllöselle (vas). Äskettäin hallituksesta lähtenyt Kyllönen kuittasi yli puolet kotikuntansa Suomussalmen äänistä.

Huonosti ei mennyt Stubbillakaan. Hän nappasi omalla äänestysalueellaan Westendissä 32,1 prosentin kannatuksen.

Sdp:n eurovaalikannatus romahti niin alas, että vastaavaa saa hakea puolueen jakautumisen ajalta 1960-luvun alusta. Monet puolueen edustajat eivät kuitenkaan näyttäneet Eduskunnan kuppilassa murheen murtamilta.

Inhorealistit iloitsivat paikkaluvun tuplaantumisesta, kun Liisa Jaakonsaaren ryhmätoveri Mitro Repo (sit) vaihtui suuren valiokunnan puheenjohtajaan Miapetra Kumpula-Natriin.

Mustien autojen matkassa

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet