A-P. PietiläA-P. Pietilä on päätoimittaja emeritus ja tietokirjailija.

Miljoonalunnaat Rinteelle

Minihallitusneuvottelujen nuotit alkavat löytyä.

Pääsoinnun mukaisesti sävellyksen nimeksi tulee ”Antti Rinteen lunnaat”.

Toinen puoli kokoomuksesta on valmis uusiin vaaleihin ja demarien ajamiseen nurkkaan, jonka koko on 10–15 prosentin ääniosuus.

Toinen puoli haluaa jatkaa hallituksessa, jonka uskotaan vahvistavan kokoomusta ja heikentävän perussuomalaisia ja keskustaa. Tämä puoli on valmis Rinteen vaatimuksiin.

Rinteen lunnaat ovat ”muutaman sadan miljoonan” elvytyspaketti, jolla on nimellisiä mutta ei näkyviä vaikutuksia työllisyyteen.

Suomi on elvyttänyt yli kuusi vuotta lisäämällä velkaa 6–8 miljardia euroa vuodessa. Silti työllisyys ja talouskehitys ovat heikentyneet.

Jättivelalla on ylläpidetty kallista julkista hallintoa, ja säästöt on toteutettu yksityisten yritysten irtisanomisina. Yksityispuoli ei enää pysty lisäveroihin.

Rinne joutuu taipumaan rakenteellisiin uudistuksiin, joihin hän joutuu painostamaan ay-demarit, jotka äänestivät hänet puheenjohtajaksi.

Rinne varmisti valintansa puheenjohtajaksi vastustamalla eläkeiän nostoa, valtiontalouden säästöjä ja valtionyhtiöiden myyntiä. Jos Rinne haluaa jatkaa ministerinä, hänen on käännettävä takkinsa. Muussa tapauksessa edessä ovat uudet vaalit.

Jutta Urpilainen lupasi ennen viime vaaleja, ettei säästöjä tarvita. Tekikö Rinne saman virheen, kun lupasi valitsijoilleen liikoja.

Rakenteellisia muutoksia ei voi välttää, mikäli Suomen luottoluokitus halutaan säilyttää. Jos luokitus putoaa, pakkosäästöillä aletaan rahoittaa kasvavia korkomenoja. Rakennemuutokset ovat edessä joka tapauksessa.

Kokoomuksen puheenjohtajaehdokkaat ovat yksitellen vakuuttaneet yhteistyöhaluja Rinteen kanssa. Sanat eivät enää riitä ensi viikonlopun jälkeen, kun tiedossa on uuden kokoomuslaisen pääministerin nimi.

Suomi astuu uuteen aikaan ensi viikolla. Silloin ei enää puhuta säästötarpeesta vaan aikataulusta.

A-P. Pietilä

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet