Toimitukselta

Naapurisopu muuttuu helposti riidaksi

Saavatko lapset pelata omakotialueen rauhallisella kadulla pallopelejä? Tästä asiasta on keskusteltu varsin kiivaasti Uusimaa-lehden tekstaripalstalla reilun viikon ajan. Kyseessä on Porvoossa Huhtisten kaupunginosassa oleva Kukankaari, jossa lapset ovat pelanneet toistakymmentä vuotta katupelejä kenenkään suuremmin häiriintymättä.

Nyt jo naapurisopua Kukankaarella koetteleva keskustelu alkoi siitä, kun joku laittoi postilaatikoihin nimettömiä lappuja katupeleihin liittyen.

Tiellä liikkuvat noudattakoon sääntöjä ja varovaisuutta ajaessaan, mutta lapset pois keskeltä tietä pelaamasta – tie ei ole leikkipaikka, pihat ja kentät ovat sitä varten” , kirjoitti nimimerkki Lappu luukussa Uusimaan tekstaripalstalla.

Nimimerkki Pelaajan äiti puolestaan kirjoitti näin: ”Toistakymmentä vuotta kadun alunperin yli 50 lasta ovat saaneet liikkua pihoilla ja rauhallisella kadulla. Maali siirtyy tarvittaessa pian pois alta ja nämä lapset myös urheilevat eri seuroissa. Jos et siedä elämän ääniä tai hetken odotusta, suosittelen haja-asutusaluetta.”

Antakaa lasten pelata, herranjestas. Varsinkin silloin, kun kyseessä on Kukankaaren kaltainen omakotialueen rauhallinen katu, jolla ei ole läpiajoliikennettä. Ketä se haittaa?

Jos lapset ovat näyttäneet keskisormea ja pyllistäneet jollekin autoilijalle kuten yhdessä tekstiviestissä väitettiin – siihen täytyy vanhempien tietysti puuttua.

Lapset istuvat nykyään aivan liikaa sisätiloissa tietokonetta tai älypuhelinta näpräten ja elektronisia pelejä pelaten. Minusta on mahtaa, jos löytyy tuommoista vanhan ajan pelihenkeä. Siinä samalla lasten vanhemmatkin ovat tekemisissä toistensa kanssa ja touhu on yhteisöllistä.

Naapurisopu on arvokas ja hyvin herkkä asia, kuten Kukankaaren tapaus osoittaa. Kollega totesi, että kun on muuttamassa uuteen paikkaan, eräänlainen naapuritodistus olisi paljon tärkeämpi kuin vaikkapa energiatodistus, joista kohkataan kovasti. Kyllähän se on totta, että veemäinen tai ”hullu” tai hankala tai muuten vaan erilainen naapuri pilaa asumisidyllin. Riittää kun viidestätoista naapurista yksi ajattelee eri tavalla kuin muut niin soppa on valmis.

Aika usein naapuririitoja aiheuttavat kovat äänet, esimerkiksi kovaääninen puhe, musiikin soitto tai kovaääninen mopo tai koira tai suihkussa käynti kerrostalossa iltamyöhällä tai äänekäs rapussa kulkeminen – tai tupakointi parvekkeella.

Omakotialueilla ja maalla rajariidat ovat yleisiä ja aidan rakentaminen tontin rajalle – tai naapurin puolelta aurinkoa varjostavat puut.

Takavuosilta tuli mieleen espoolainen rajariita, joka eteni käräjille saakka. Siinä naapuri piinasi toista pyörittämällä viikonloppuisin aamuvarhaisella betonimyllyssä kiviä. Siitä lähtee aivan mahdoton meteli. Kivien pyörittäjä joutui maksamaan korvauksia häiritsemälleen naapurille.

Minulla on ollut onni saada vuosien varrella monia hyviä naapureita. Naapurin Kimmon kanssa esimerkiksi lainaillaan työkaluja ja autellaan toisiamme pikkuhommissa. Terveisiä vaan naapuriin!

JARI LAMMASSAARI

Kirjoittaja on Uusimaan päätoimittaja.

Toimitukselta

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet