Englanti-Italia - Tappion välttämistä

Englanti ja Italia kohtaavat jalkapallon MM-kisojen lauantain ja sunnuntain välisen yön huippuottelussa. Peli Manauksen Amazônia Arenalla alkaa Suomen aikaa kello 01.00. Yle TV2 näyttää jännityskamppailun suorana lähetyksenä.

Asetelma

Englannin ja Italian kanssa samassa lohkossa pelaavat Uruguay ja Costa Rica. Tuttuun tapaan lohkosta menee jatkoon kaksi parasta, joten panokset ovat kovat heti avauskierroksella.

Englanti lähtee kisoihin jälleen kovin odotuksin. Jatkopaikka alkulohkosta on kuitenkin kovan työn takana, sillä Italia ja Uruguay ovat molemmat myös potentiaalisia menestyjiä. Englannin päävalmentaja Roy Hodgson on jatkanut ”Kolmen leijonan” peräsimessä vanhaa kaavaansa. Pelaaminen perustuu pitkälti tiiviiseen joukkuepuolustamiseen, jossa kaikilla pelaajilla on selkeät roolit. Samalla taktiikalla Hodgson oli lähellä viedä Suomen vuoden 2008 EM-kisoihin.

Hodgsonin puolustusvoittoinen pelityyli on saanut kovaa kritiikkiä Englannissa. Tulosta on kuitenkin syntynyt ja nyt Englanti lähtee hakemaan menestystä MM-kisoista Hodgsonin teeseillä.

Englanti pelaa kenttäryhmityksellä 4-4-1-1. Kun joukkue puolustaa, laskeutuu koko ryhmitys pallon alle ja tukkii vastustajan syöttöpaikat. Hyökkäyssuuntaan avainasemassa ovat laitapelaajien nousut ja 10-paikalla pelaavan Wayne Rooneyn oivallukset.

Italian peli perustuu Englantia enemmän pallonhallintaan. Tosin Italia on myös erinomainen joukkue puolustamaan tiiviinä pakettina ja pitämään vastustajat ilman maalipaikkoja. Pallonhallinnalla joukkue pyrkii myös puolustamaan – kun pallo on omalla joukkueella, on vastustajan vaikea tehdä maali. Taktisesti Italia pelaa kuitenkin monipuolista peliä.

Päävalmentaja Cesare Brandelli peluuttaa Italiaa todennäköisesti ryhmityksellä 4-3-1-2. Keskikentällä ja hyökkäyksessä pelaajat vaihtelevat pelipaikkoja aktiivisesti ja tämä tuo hyvää luovuutta Italian pelaamiseen.

Pelin henki lauantain ja sunnuntain välisen yön pelissä on selvä. Kumpikaan joukkueista ei halua peliä hävitä, joten riskejä kentällä otetaan normaalia vähemmän. Ja kun molemmat joukkueet ovat huipputasoa puolustuspelaamisessa, ei maalipaikkoja tulla montaa näkemään.

Pelaamista tulee vaikeuttamaan myös Amazônia Arenan kentän huono kunto.

Avainpelaajat

Englannin toppari Gary Cahill pelasi hyvän kauden Chelseassa ja johtaa puolustuslinjaa. Oikea laitapakki Glen Johnson tekee hyviä nousuja ja tukee näin myös joukkueen hyökkäyspeliä. Keskikentän pohjalla Steven Gerrard ja Jordan Henderson pelaavat hyvällä tasolla illasta toiseen ja tekevät töitä molempiin suuntiin. 10-paikalla pelaava Wayne Rooney on Englannin ykköstähti ja kantaa ison vastuun maalinteossa ja maalipaikkojen luomisessa. Hyökkääjä Daniel Sturridge teki Valioliigassa 21 maalia ja tehoja odotetaan myös MM-kisoissa.

Italian kokenut maalivahti Gianluigi Buffon on edelleen yksi maailman varmimmista torjujista ja hän pystyy antamaan joukkueelleen voitonavaimet jokaisessa pelissä. Keskikentän keskustassa pelaavalla Andrea Pirlolla on suuri rooli pallollisessa pelaamisessa. Hyökkäyksessä Mario Balotellilta voi odottaa lähes mitä tahansa – potentiaalia on vaikka viedä Italia mestariksi. Ciro Immobile voitti Serie A:n maalikuninkuuden, mutta maajoukkuetasolla hän on vielä kokematon.

Tulosennuste

Ottelu päättyy maalittomaan tasapeliin.

Oletetut kokoonpanot:

Englanti (4-4-1-1): Joe Hart; Leighton Baines, Phil Jagielka. Gary Cahill, Glen Johnson; Alex Oxdale-Chamberlain, Steven Gerrard, Jordan Henderson, Adam Lallana; Wayne Rooney, Daniel Sturridge.

Italia (4-3-1-2): Gianluigi Buffon; Giorgio Chielleni, Gabriel Paletta, Andrea Barzagli, Matteo De Sciglio; Thiago Motta, Andrea Pirlo, Claudio Marchisio, Daniele De Rossi; Mario Balotelli, Ciro Immobile.

Joonas Sarelius

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet