Matti Putkonen

Sipilä siivoskelee sotkujaan

Ylitsevuotavan ylimielinen ja ylpeä Kepun puheenjohtaja Juha Sipilä heilutteli sataayhtä ehdotustaan tiedotusvälineiden edessä. Jalkovälimankelimatkalla oli tarttunut kansalaisten vihaisia viestejä maitolaitureilla.

Suurin osa kansalaisten vihanpurkauksista oli sopivasti pudonnut Sipilän pyöräntarakalta pelto-ojiin. Keskeisimmiksi ongelmiksi jäivät sädetikun korkea sytytysoikeusikä ja oikeus mättää hevosen lantaa kamiinaan.

Kepu on hallituskausinaan ollut luomassa kaikki ne byrokraattiset tukokset, joista kansa tienposkessa vihaisena viestitti Sipilälle hänen sotkiessaan vimmatusti hiekka pölyten ohi.

Nyt on viime hetket tehdä päätökset, joilla julkisen talouden pöhötaudin karmaisevat seuraukset estetään. Nykytila on kestämätön. Yksityisen sektorin selkä katkeaa, ylilihavan julkishallinnon painosta.

Tätä jäätävää tosiasiaa ei myönnetty Sipilän paperissa. Tosiasioiden tunnustaminen näet johtaisi julkishallinnon rajulle laihdutuskuurille ja liian moni kepulaiskaveri joutuisi kilometritehtaalle.

Julkisen sektorin tervehdyttämistalkoot on syytä aloittaa tervehdyttämällä investointi-ilmapiiri. Säätelyä ja kontrollointia on lievennettävä. Liipaisimelle on laitettava haitalliset kontrollikomissiot ely-keskuksista ja Evirasta aina Trafiin saakka.

Ylimääräiset hallinnolliset kustannukset maksavat suomalaisille yrityksille 3–4 miljardia euroa vuosittain. Jos nämä turhanpäiväiset kontrolloivat byrokratiakulut edes puolitettaisiin, niin kilpailukykymme paranisi huomattavasti ilman puhettakaan työajan pidennyksiä.

Kaiken huippuna ely-keskukset ovat vallanneet valittajien ykkössijan. Jos kukaan muu ei valita investointihankkeista, niin ely-keskus kyllä valittaa. Valvova viranomainen varmistaa, että kaikki investointihankkeet varmuudella viivästytetään. Siksi ely-keskukset on välittömästi lomautettava seuraavaksi viideksi vuodeksi, jotta maamme talouskasvun kepulaiset jarrumiehet saadaan pois raiteilta.

Kepulaistaustaisillahan on kuulemma byrokratiaviidakossa ikioma ohituskaista pienpuhdistamoista aina tuulimyllyihin saakka. Väitteet täytyy tutkia.

 

 

Matti Putkonen

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet