Johannes KoromaKirjoittaja on työtä tekevä eläkeläinen.

Sähköinen pakkopaita

Tiedän olevani väärässä ja vähemmistössä, kun vastustan sähköistä laskutusta. Minua ärsyttää laskujen tarkistaminen ja selvittäminen pankin sähköisillä sivuilla. Mutta suomalaisten enemmistö näyttää olevan tyytyväinen, kun ikäviä laskukuoria ei tarvitse avata eikä laskujen maksamiseksi nähdä vaivaa.

Ainakin niin voisi päätellä laskuttavien yritysten ja pankkien mainospuheista.

Ranskassa ja Saksassa ruokakaupassakin maksetaan kirjoittamalla shekkejä, mutta Suomessa yritetään pakottaa kaikki sähköiseen maksamiseen, ja houkutellaan jopa antamaan valtakirja pankille laskujen automaattiseen maksamiseen.

Ymmärrän kyllä, että pankki voidaan valtuuttaa maksamaan toistuvia, kiinteitä veloituksia. Silti vastuu sähköisen maksun muistamisesta, tulostamisesta ja toimittamisesta esimerkiksi verottajalle on asiakkaalla.

Sähköisen laskutuksen virheiden havaitseminen ja selvittäminen on usein työlästä.”

Tarkistuksen tarvetta on usein. Kun turkulainen liikkeenjohdon konsulttiyritys peri minulta 13 euron laskua, vasta puhelinsoitto yritykseen paljasti, että tällä konsultilla oli kaksi kahvilaa aivan muualla Suomessa.

Sähköisen laskutuksen virheiden havaitseminen ja selvittäminen on usein työlästä.

Äskettäin tarjouspyyntö vakuutuksista tulkittiin yhtiössä sopimukseksi. Pankissa odotti sähköinen lasku, joka paljastui vasta kun perintätoimisto lähetti huomautuksen. Virhe tunnustettiin, mutta laskua ei voitu järjestelmästä poistaa. Se oli maksettava ennen kuin se voitiin hyvittää.

Sama vakuutusyhtiö lähettää lupaa kysymättä laskun kolme kuukautta etukäteen sähköisesti pankkiin. Ilmeisesti toivotaan, että muistan ajallaan maksaa sen, tai että se maksetaan ”vahingossa” etuajassa.

Vaatikaa paperilaskua, hyvin palveleva yritys lähettää sen ilman lisäkulujakin. On kohtuutonta, että korkealla lisähinnalla pakotetaan sähköiseen maksamiseen, vaikka Suomessa on monia, joilla ei ole tietokonetta tai jotka eivät osaa sitä maksamiseen käyttää.

 

 

Johannes Koroma

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet