Mustien autojen matkassa

Tyrkkö kietoi UKK:n sormensa ympärille

Toimittaja Maarit Tyrkkö pääsi lähemmäksi Urho Kekkosta kuin kukaan muu toimittaja.

Suomen Kuvalehden toimittajan Maarit Tyrkön (nyk. Huovinen) alkuviikosta ilmestynyt kirja Tyttö ja nauhuri (WSOY) paljastaa, kuinka lähelle nuori toimittaja pääsi presidentti Urho Kekkosta. Oikeastaan kysymyksessä on huikea kuvaus siitä, miten hän kietoi vanhan miehen sormensa ympärille.

Ei ihme, että kustantajan edustajan Leena Majander-Reenpään sydän löi isoin lyönnein, kun hän pääsi tutustumaan käsikirjoitukseen.

Tyrkkö sanoo olleensa Kekkosen hyvä ystävä, kaveri ja läheinen henkilö, joka kuului turvamiesten ja adjutanttien joukkoon. Hänen viehätysvoimansa tehosi myös presidentin seurueen miehiin. Porojärvellä vappuna 1975 kymmenen miehen kanssa samassa teltassa nukkunut kirjoittaja sijoitettiin adjutantti Bo Klenbergin ja maaherra Asko Oinaksen väliin. Talousneuvos Yrjö Alaruikka yritti turhaan ostaa konjakkipullolla vieruspaikkaa itselleen.

Arvoitukseksi jää, oliko heillä läheisempääkin tekemistä.”

Tyrkkö nukkui myös presidentin kanssa samassa sängyssä. Arvoitukseksi jää, oliko heillä läheisempääkin tekemistä.

Eduskunnan eräkerholla ei näytä olevan onnea suurriistan metsästyksessä. Ilomantsin jahdissa äskettäin Marjo Matikainen-Kallström (kok.) sentään näki karhun, tosin vain auton ikkunasta.

Kaikki ei mennyt putkeen, kun yksi koira lähti aitauksessa olleen sonnin perään ja toinen harhautui karhun jäljiltä hirveä ajamaan. Karhu pudotti lopullisesti seuraajat ylittämällä joen ja jatkamalla viisumitta Venäjän puolelle.

Ei auttanut, vaikka metsästys tapahtui julkisuudelta piilossa. Ensimmäistä jahtia vuosi sitten seurasi sankka toimittajajoukko lähituntumassa. Liekö se ollut syynä, kun ainoaksi saaliiksi tuolloin jäi Markku Eestilän (kok.) nielaisema itikka.

Kimmo Sasi (kok.) sanoo, että eduskunnan hallintojohtajan Pertti Rauhion (sd.) ymmärrys lainsäätäjiä kohtaan on lisääntynyt tämän avioiduttua puoluesisarensa Tytti Tuppuraisen kanssa. Sasi kiitellee siitä, että sai eduskunnalta rikkoontuneen kännykkänsä tilalle heti uuden.

Keskustan ensi kevään ehdokaslistoilta käy ilmi, että puolueen kannatusnousun innoittamana ainakin 15 Arkadianmäeltä pudonnutta kansanedustajaa tekee paluuta lainsäätäjiksi.

Uutena yrittää muun muassa europarlamentaarikoksi nousseen mikkeliläisen Olli Rehnin vaimo Merja, joka on markkinoinut itseään jo pitkään kolumnistina vaalipiirinsä lehdissä Itä-Savossa ja Länsi-Savossa.

Kari Valtonen

Mustien autojen matkassa

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet