Mustien autojen matkassa

Joutsenlahti kerää voimia

Eduskunnan puhemiehet joutuvat pitkiä puheita kunnellessaan keksimään ajanvietettä. Johannes Virolaisen (kesk.) tapana oli Ilta-Sanomien takaa kommentoida puhujia murahduksin, joita ei voinut olla kuulematta salissakaan.

Varapuhemies Mikko Pesälä (kesk.) taas ehti istuntojen aikana päntätä englantia. Hänhän oli siirtymässä EU:n parlamenttiin.

Euroopan investointipankin johtajana Luxemburgissa ranskaa puhumaan tottuneen Sauli Niinistön (kok.) vakiovarusteena puhetta johtaessa taas olivat Le Monde ja Figaro.

Nykyeduskunnan varapuhemies Anssi Joutsenlahti (ps.) ei jää pekkaa pahemmaksi. Viime kesänä Helsinki City -maratonin viiteen tuntiin pyyhältäneen Joutsenlahden jalat ovat kunnossa. Istuntojen aikana hän treenaa käsivoimiaan puristelemalla pientä täyskumista kuorma-autoa.

Joutsenlahti treenaa eduskuntaistunnoissa käsivoimiaan puristelemalla pientä täyskumista kuorma-autoa.”

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmästä erotetulla Markus Mustajärvellä ei ole aina ollut helppoa erottamisen jälkeenkään. Viimeksi hän joutui puhemies Eero Heinäluoman (sd.) hampaisiin. Puhemiehelle jäi hampaankoloon Mustajärven puhe.

Kun perustuslakivaliokunnan mietinnössä viitataan kolmikantaiseen vallankäyttöön, Mustajärvi palautti mieleen, mitä lukee Heikki Saaren kirjoittamassa kirjassa Eero Heinäluoma – Tasavallan vahva mies .

Kirjan mukaan SAK:n Heinäluoma ja Pertti Parmanne, Teollisuuden ja työnantajien keskusliiton Arto Ojala sekä valtiovarainministeri Iiro Viinasen (kok.) poliittinen sihteeri Hannu Salokorpi päättivät valtiovarainministeriön saunassa jo syksyllä 1994, että ajetaan Vasemmistoliitto hallitukseen seuraavan kevään vaalien jälkeen.

”Neljän henkilön kopla, korporaatioiden edustajat, joista yksikään ei ollut vasemmistoliittolainen, päätti puolueen viemisestä hallitukseen. Tämä antaa kovin nurjan kuvan demokratiasta”, Mustajärvi sanoi.

Puhemies protestoi kun ei voinut puolustautua. Pyyhkeet Mustajärvelle lähtivät kirjelappusella.

Hallituksen verolakiäänestyksessä tapahtui vaikka mitä. Oli melkein ihme, että lippuäänestyksessä keskustan Timo Kallin vastalause sentään kaatui, tosin pienimmällä mahdollisella erolla 90–89. Koneäänestyksessä äänet menivät tasan 89–89 Pia Kauman (kok.) myöhästyttyä.

Lippuäänestyksenkin laskettiin ensin menneen tasan. Jukka Gustafssonin (sd.) ääni hylättiin, kun hän käytti väärää äänestyslippua. Sitä millä äänestetään vain pääministeristä.

Kömmähdys sattui myös tavallisesti tarkkana olevalle ulkoministeri Erkki Tuomiojalle (sd.). Hän pudotti uurnaan kaksi yhteen tarttunutta äänestyslippua. Toinen hylättiin.

Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n syysseminaarissa pääministeri Alexander Stubb (kok.) pani paremmaksi kuin vastavalittu EK:n hallituksen uusi puheenjohtaja Matti Alahuhta. Kun Alahuhta vaati ”äärimaltillista palkkalinjaa”, Stubb hiveli isäntiään väläyttämällä palkanalennuksia.

 

 

Mustien autojen matkassa

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet