Clas Ohlsonille sanotaan kiitos ei?

Olisiko hyvä juttu, jos Porvoossa olisi myös Clas Ohlsonin liike? Ei tarvitsisi ainakaan sen takia ajaa Jumboon tai Itikseen?

Olisi hyvä homma joo, myös Clas Ohlson -ketjun mielestä, sillä yritys on parin vuoden ajan katsellut Porvoosta liiketiloja sillä silmällä.

Uusimaa-lehden tietojen mukaan Clas Ohlson olisi nyt halukas tulemaan Porvoon Tarmolaan, missä K-Supermarketin laajennuksen yhteyteen tulee reilusti tilaa erikoistavarakaupalle. No, sepä ei taida onnistua, sillä kaavoitukseen vedoten Ely-keskus ja/tai kaupungin virkamiehet ovat tulkinneet, että Clas Ohlson ei voi tulla Tarmolaan, sillä se kilpailisi Porvoon keskustan kauppojen kanssa.

Kun Uusimaa kysyi asiasta, kysymystä pyöriteltiin kuin kuumaa perunaa hyppysissä.

Tilanne on kummallinen, varsinkin ajatellen sitä, että Motonet tulee vuodenvaihteen jälkeen kaupungin toiselle puolelle Kuninkaanporttiin. Sinänsä se totta kai on hyvä asia, että keskustan palvelut halutaan säilyttää, eikä sitä saa päästää autioitumaan. Keskustan kehittämisessä pitäisi mielestäni kyllä ajatella ihan muita asioita kuin Clas Ohlsonin tulon torppaamista, esimerkiksi Citymarketin ja sen lähikorttelien muuttamista moderniksi keskustakauppakeskukseksi. Myös parkkipolitiikkaa ja viihtyisyyttä pitää ajatella.

Kaupunkilaisjärjellä ajatellen on vaikea löytää suoranaista Clas Ohlsonin kilpailijaa Porvoon keskustasta. Sokos ja Citymarketin tavaratalopuoli toki ovat osittain kilpailijoita.

Jos Clas Ohlson ei saa tulla Tarmolaan, ei se todennäköisesti tule ollenkaan, sillä Porvoon keskustasta ei taida löytyä Clas Ohlsonin tarvitsemaa 700–1 000 neliön liiketilaa. Suurin vuokratila on tällä hetkellä reilut 500 neliötä. Taidetehtaan kauppakujalta tosin saattaa löytyä jossakin vaiheessa tilaa.

Jos joku tietää vapautumassa olevaa suurta tilaa Porvoon keskustassa, huutakoon hep – ja soittakoon sen jälkeen Clas Ohlsonin maajohtajalle.

Porvoossa on syytä keskustella kaavoituspolitiikasta sekä virkamiesten ja päättäjien asenteista ja ketteryydestä kaavoitusasioissa.

Esimerkiksi juuri Tarmolan K-supermarketin laajennus ja siihen liittyvän kaavan hieronta on kestänyt todella pitkään.

Aiemmin syksyllä kävi ilmi, että vuosituhannen vaihteen jälkeen ainakin Keskon Anttila ja Lidl olivat kiinnostuneita sijoittamaan mahdollisesti logistiikkakeskuksensa Porvooseen, mutta kaupungilla ei ollut tarjota tonttia.

Noin 150 työpaikan Anttilan keskus meni Keravalle ja noin 300 henkeä työllistävä Lidlin logistiikkakeskus Janakkalaan.

Suorastaan ikuisuusaiheeksi on ehtinyt jo muodostua tontin löytäminen uudelle Citymarketille. Ilmeisesti ja toivottavasti tonttiasia ratkeaa lähikuukausina.

Porvoon seudun asukkaiden kannalta palvelujen paraneminen on totta kai hyvä asia. Esimerkiksi Clas Ohlsonin ja Motonetin liikkeet osaltaan vähentäisivät tarvetta ajaa pääkaupunkiseudun suuriin ostoskeskuksiin. Porvoostahan virtaa vuosittain kymmeniä miljoonia ostoseuroja pääkaupunkiseudulle.

[email protected]

Kirjoittaja on Uusimaan päätoimittaja.

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet