Toimitukselta

Lainavapaita, ei kai

Minua tympäisee asuntolainojen lyhennysvapaan maksuvuoden kritiikitön markkinointi. Useimmat artikkelit ovat silkkaa pankkien viestinnän kiillottamista, ei asuntovelallisten näkökulmasta kirjoitettuja.

Mitä järkeä on lykätä lainanmaksua eli ottaa vapaavuosi, jos tulot ovat vakaat – tai varsinkaan, jos ne ovat epävakaat? Kun pääoma ei pienene, kulutusjuhlasta joutuu maksamaan kalliin laskun, kun korot taas nousevat.

Pankkeja koronnousu ei riipaise. Korkotason noustessa ne nostavat myös korkomarginaaliaan. Se on se otto- ja antolainauksen erotus, josta pankki voittonsa käärii.

Asuntosäästäjän valittu velkavankeus voi kestää eliniän, muttei kaikilla ole syytä tavoitella velattomuutta. Jos asunnon vakuusarvosta on merkittävä osa maksettu, voi rahojaan käyttää vaikkapa sen kauan haaveillun kylpyhuoneremontin tekemiseen.

Kaipaan eriteltyä tietoa, kuinka suurta osaa pankkien asiakkaita nämä ”laitetaan Suomen rattaat pyörimään” -manifestit koskevat. Pankit markkinoivat kiinteäkorkoisia asuntolainoja merkittävälle joukolle asuntovelkaisia vielä pari vuotta sitten. Heitä vapaavuosi ei tietenkään koske. On loogista päätellä, etteivät ne koske myöskään perheitä, joilla pankkien laskuopin mukaan on paljon asuntolainaa – ja liian paljon lainoja asunnon tämänhetkiseen vakuusarvoon nähden.

Pankit tekevät kovaa tulosta asuntovelkaisen keskiluokan rahoilla. Korot ovat alhaalla, eivätkä pankit keskinäisen kilpailun vuoksi voi nostaa marginaalejaan. Pankit ovat ottaneet takaisin käyttöön ne maksut, joista ne luopuivat uusasiakashankintansa kuumina vuosina. Ihmiset hoitavat pankkiasiansa itsenäisesti verkossa, joten pankkien kulut ovat rajusti laskeneet.

Lyhennysvapaan tyrkyttämisen takana kummittelevat myös kiinteistöjen vakuusarvot. Myös Porvoossa käydään kauppaa ostajan markkinoilla. Kiinteistöjen hintojen romahtaessa myös vakuusarvot putoaisivat.

Oma lukunsa on asuntolainan korkomenojen verovähennysoikeuden poistaminen nähtävästi vuoteen 2019 mennessä. Verohelpotus ollaan siirtämässä omakotitalojen kaupanteon vauhdittamiseen eli varainsiirtoveron alentamiseen. Hyöty siis siirtyy asunnon vaihtajien eduksi, kun veroetu nyt koskee tasapuolisesti kaikkia asuntovelallisia.

Tanja Kuisma

Kirjoittaja on Uusimaan toimittaja

Toimitukselta

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet