Toimitukselta

Mikä ihmeen laatuaika?

Peter Pan -lastenkirjassa sankari Peter Pan lennättää kolme lasta Mikä Mikä -maahan. Siellä on niin kivaa, että lapset unohtavat, että heillä on vanhemmat. Samaan aikaan äidit ja isät itkevät kotona kadonneita lapsiaan.

Käsite laatuaika on vakiintunut nykykieleen, koska vanhemmat ovat enimmäkseen töissä. Mahdollisuus viettää riittävästi laatuaikaa nakertaa omaatuntoa.

Laatuaika ei kuulemma ole sitä, että mennään kylpylään lasten kanssa ja istutaan itse oluella allasbaarissa. Kasvatusasiantuntijoiden mukaan se on ihan tavallista arkea, jolloin ei tehdä mitään, ollaan vaan läsnä.

Kaikkeen tietooni nojautuen päätin viettää laatuaikaa kolmen alakouluikäisen pojan kanssa. Ajattelin, että nyt keskityn kuuntelemaan heitä ja vastaamaan kysymyksiin. Tehdään tavallisia asioita, kuten käydään ruokakaupassa. Päivä meni suunnilleen seuraavasti:

– Äiti, kuinka korkealta olet hypännyt?

– No en ole hypännyt.

– Varmaan olet hypännyt, kuinka korkealta?

– Veteen vai maalle.

– Vaikka veteen.

– Kolmesta metristä.

– Ohoh, uskalsitko, lähdetään uimahalliin.

– Ei nyt jaksa, mennään kauppaan.

Ruokakaupassa keskustelu jatkui:

– Ostetaan futiskortteja.

– Ei osteta kun ruokaa, ei aina voi ostaa leffoja ja kortteja.

– Äiti kato mun kännykkää, haluatko nähdä kun Zlatan tekee saksarin.

– En halua.

– Kato, eikö ole hieno.

– On hieno.

Kauppareissun päätteeksi yhdeksänvuotias tuli esittelemään hauiksiaan.

– Vie heti nuo melonit tiskille, tai tulee tukkapöllyä. Mitä siitä tulisi, jos aikuiset alkaisivat työntää kaupassa hedelmiä vaatteisiinsa.

Päätin johdattaa keskustelun muualle kysymällä yhdeksänvuotiaalta, mikä perjantain koulupäivässä oli parasta.

– Se oli se, kun menin kouluun ja matkalla muistin, että matikankirja jäi taas kotiin. Mutta koulussa muistinkin, että meillä ei olekaan tänään matikkaa.

Peter Pan ei halunnut kasvaa aikuiseksi toisin kuin sadun Leena, joka toivoi, että Peter Pankin kasvaisi. Mikä Mikä -maa on olemassa, mutta sinne on enää vaikea päästä, ei riitä edes laatuaika.

Ulla Ora
Kirjoittaja on Uusimaan toimittaja

Toimitukselta

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet