A-P. PietiläA-P. Pietilä on päätoimittaja emeritus ja tietokirjailija.

Kohtuus ei kuulu kaikille

Jäänmurtajalakko tuli kuin tilauksesta. Vaalikamppailussa tarvitaan puheiden sijaan näyttöjä.

Äänestäjien pitää nähdä, mitä politiikka ja todellisuus oikeasti ovat.

Kourallinen merimiehiä olisi voinut pysäyttää suuren osan Suomen viennistä ja tuonnista ja samalla jättää rannalle jopa sata tuhatta laivamatkustajaa.

Lakkoaseeseen tarttuivat valtionyhtiö Arctia Shippingin työntekijät, jotka halusivat laajentaa oman työsopimuksensa kattamaan kaikkia jäänmurtoa harjoittavia yrityksiä. Oman etunsa vuoksi.

Merimiehet haluavat estää kilpailun ja yrityskohtaisen sopimisen. He haluavat, että heidän työehtonsa ovat ainoita oikeita.

”Vakiintunut tulkinta työehtosopimuslaista on, että yhtä yritystä koskevaa työehtosopimusta ei olla katsottu voitavan vahvistaa yleissitovaksi, vaikka se toimisi valtakunnallisesti”, Helsingin yliopiston työoikeuden professori Kari-Pekka Tiitinen sanoo.

Valtionyhtiöiden omistajaohjauksesta vastaava ministeri Sirpa Paatero (sd.) on ollut äänekkäästi huolissaan muutaman hallitusammattilaisen palkkioista, joita he nostavat valtionyhtiöiden hallitustyöstä.

Kohtuus ei ole sama kaikille ja tasa-arvo kohtelee eri tavalla erilaisia kansanryhmiä.”

Ministeri Paatero peräänkuulutti hallitusammattilaisten palkkioiden kohtuullisuutta, mutta ei lausunut mitään merimiesten vaatimusten kohtuuttomuudesta.

Jäänmurtajalakko osoitti, miten helppoa työväendemarien on hylätä johtajien vaatimukset ja hyväksyä työntekijöiden halut. Ahneus on suhteellista.

Kohtuus ei ole sama kaikille ja tasa-arvo kohtelee eri tavalla erilaisia kansanryhmiä.

Onko kohtuullista , että koko kansaa uhkaavien työtaistelujen järjestäjät ovat oikeutettuja keräämään jäsenmaksunsa verovapaasti?

Pakotetaanko koko kansa tukemaan verovaroilla pienten avainryhmien lakkoilua, joka hyökkää koko kansan etuja vastaan?

Kipeitä kysymyksiä ja olemattomia vastauksia, joista vaietaan vaalien alla ja niiden jälkeen.

 

 

A-P. Pietilä

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet