Toimitukselta

Moraalin- vartija

Helsingin Sanomien valpas Tukholman kirjeenvaihtaja Elina Kervinen kertoi muutama päivä sitten ruotsalaispääkaupungin uudesta erikoisuudesta, eli vain vesiselville tarkoitetusta ilta- ja yökerhosta Soberista.

Siellä ei tarjota alkoholia, vieraat joutuvat puhaltamaan alkometriin ennen sisäänpääsyä, ja meno on kertoman mukaan hulppea.

Ensi silmäyksellä tässä ei ole mitään pahaa. Alkoholi ei ole terveellistä ja monille ihmisille iso ongelma.

Yhteiskunnan näkökulmasta katsottuna alkoholiperäiset sairaudet aiheuttavat lisäksi suuria kustannuksia.

Silti ajatus terveellisistä yökerhoista aiheutti minussa tiettyä levottomuutta.

Terveellinen juhliminen liittyy tavallaan erääseen nykyään näyttävän aseman saavuttaneeseen ilmiöön, eli ulkoisten ominaisuuksien palvontaan.

Nuorille, ja myös ei ihan nuorille, vaatteet, fyysiset harrastukset, oma keho, terveellinen ruoka ovat muodostuneet yhä tärkeämmiksi.

Tekniikka näyttelee tässä omaa rooliaan. Venäläisen vinttikoiran näköisten himolenkkeilijöiden ranneketietokoneet rekisteröivät treenien jokaisen liikkeen, sydämenlyönnin ja matkan korkeuskäyrän.

Minne katosivat ihmisiltä ajatukset? Voi luonnollisesti olla epäreilua väittää, että ne jotka lenkkeilevät eivät ajattele, eivät taistele elämän peruskysymysten kanssa, eivät pyri syventymään ihmiselämän ongelmiin.

Mutta ei tarvitse kovin terävää huomiokykyä nähdäkseen, että ruoka, terveys, ulkonäkö valtaavat yhä suuremman osan mediakentän aihepiireistä.

Ongelma syntyy siitä, että jos ulkoiset seikat valtaavat liikaa alaa, yhteiskunnalle tärkeämmät asiat jäävät vähemmälle huomiolle. Ei ole yhdentekevää mihin yhteiskunta kokonaisuutena käyttää voimavaransa.

Jos kansa keskittyy vain leipään ja sirkushuveihin, seuraukset ovat yleensä huonot. Ei ainoastaan Suomi taistele valtavien ongelmien kanssa.

Talouden suunnasta ollaan eri mieltä, eri linjoja perustellaan vaikeasti ymmärrettävissä olevin väittein.

Pohjimmiltaan on kyse ihmisten tasa-arvosta, tulevaisuudenuskosta, pahimmassa tapauksessa yhteiskuntamuodostamme.

Kun keskitymme siihen, miltä näytämme, mitä syömme ja kuinka terveellisesti elämme, tulevaisuutemme saattaa lipsahtaa käsistämme.

Geo Stenius

Kirjoittaja on
Emäsalossa asuva toimittaja.

Toimitukselta

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet