Kimmo Kajaste

Äänestetään, vaikutetaan

Eduskuntavaalien varsinaiseen äänestyspäivään on tätä luettaessa aikaa tasan kolme viikkoa. Ei emmitä, mennään äänestämään.

Suomi tarvitsee poliittista johtajuutta ja edelläkävijöitä. Johtajuus, sanottakoon se varmuudeksi, ei tarkoita, että joku on Iso Johtaja tai Ylivertaisen Tärkeä Päättäjä vaan nöyrää, mutta tavoitetietoista otetta ja selkeätä, tosiasioihin perustuvaa linjanvetoa.

Toivottavasti kaikki ehdokkaat muistavat, että poliittiset päättäjät ovat kansalaisia varten eikä päinvastoin.

Pienen kansakunnan suuret ongelmat suorastaan huutavat neuvotteluhalukkuutta ja keskinäistä luottamusta, yhteistä arviota hyvinvointiyhteiskunnan taloudesta ja tilasta.

Politiikka on aina kanssaihmisten palvelua ja heistä välittämistä, toisenlaisuuden hyväksyntää ja erityisesti yhteistä vastuun kantoa.

Osaava edustaja ymmärtää, että demokratiassa ei yksi ihminen vain kritiikkiä esittäen ja vain tiukasti omasta ajatuksestaan kiinni pitäen saa aikaan kehitystä.

Jäykistävä jääräpäisyys ja uhittelu rampauttavat päätöksenteon. Tekojen ja sanojen, tavoitteiden ja realististen mahdollisuuksien välille ei saa syntyä ristiriitaa.

Meidän äänestäjien on syytä muistaa, että kun mikä tahansa puolue tai ehdokas kertoo tavoitteensa, perusteensa ja vaihtoehtonsa se ei ole sama asia kuin lupaus.

Maamme taloudellinen ja turvallisuuteen liittyvä tilanne on sellainen, että luottamuksen rakentaminen puolueiden sekä poliittisten toimijoiden ja kansalaisten välille on nyt ensiarvoisen tärkeää. Yhdessä eteenpäin -hengessä: vähemmän veroja, vähemmän velkaa - enemmän työtä, enemmän välittämistä.

Hallituspohjalla kaikki spekuloivat. Oma näkemykseni on, että jos joku haluaa maahan porvarillisesti toimivan hallituksen, hän varmaankin äänestää kokoomusta.

Tavoiteltuaan yhteisvastuuta kuuden puolueen hallituksessa, jossa kaikki puolueet eivät näemmä yhteiseen työhön sitoutuneet, kokoomus ottakoon puolestaan uuden asennon niin eduskunnassa kuin hallituksessakin.

Laveammin ajateltuna puolueen mainostama pelkkä korjausliike ei mielestäni riitä.

Kaikkien puolueiden on syytä ryhdistäytyä positiiviseen yhteistyöhön.

Eikä sitten muuta kuin äänestämään!

Kirjoittaja on

porvoolainen maakuntaneuvos.

Kimmo Kajaste

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet