A-P. PietiläA-P. Pietilä on päätoimittaja emeritus ja tietokirjailija.

Miksi työpaikat katoavat?

Joka työpäivä Suomesta katoaa 820 työpaikkaa. Tilalle syntyy 700 uutta. Vuodessa katoaa yli 30 000 työpaikkaa.

Tehtaista on hävinnyt 100 000 työpaikkaa 15 vuodessa. Tällä hetkellä irtisanovat kauppa, ravintolat, hotellit ja autokaupat.

Edessä ovat kuntien ja valtion saneeraukset, kun verorahat eivät riitä kalliiseen julkisen hallintoon eikä velkaa voida enää lisätä.

Kuluttaminen ja palvelujen kysyntä kuitenkin jatkuvat. Suomalaiset tekevät vuodessa yli 2,5 miljoonaa matkaa Viroon.

Halvempi ruoka, viina, rakennustarvikkeet, terveys- ja hyvinvointipalvelut, autonhuollot ja kolarikorjaukset vetävät kuluttajia.

Omat hintamme ovat liian kalliita, kun ne eivät menesty kilpailussa virolaisten kanssa.

Miksei palkkoja leikata, jotta Suomen hinnat laskisivat? Samalla putoaisi myös ostovoima, mikä heikentäisi entisestään taloustilannetta.

Meidän on tehtävä enemmän työtunteja nykyisellä palkalla. Yksikkötyökustannus alenee, kun tavaroita ja palveluja syntyy enemmän entisellä palkalla. Tämä lisää yritysten kannattavuutta ja turvaa pitkässä juoksussa työpaikkoja.

Eduskuntavaalit voitti yrittäjä Juha Sipilä, eikä puolue nimeltä keskusta.”

Ammattiyhdistysjohtajat tietävät, että työn hintaa on alennettava, jotta talous elpyisi. Viro sopeutettiin tosiasioihin maan itsenäistyessä 1990-luvun alussa. Nyt Viro on velaton ja maa voi päivä päivältä paremmin.

Viron malli ei innosta, koska se edellyttää Suomen vanhasta mallista luopumista.

Juha Sipilän koettelemuksena ei ole ministerilista vaan faktat. Ilman uudistuksia, veronalennuksia, työpaikkojen perustamisen helpottamista ja päättäväisyyttä, Suomi ei nouse.

Onko Sipilällä kanttia lyödä hanskat tiskiin, jos hänen oma puolueensa ei taivu uudistuksiin, joita Suomen selviytyminen edellyttää.

Eduskuntavaalit voitti yrittäjä Juha Sipilä, eikä puolue nimeltä keskusta.

Sipilä vei puolueen voittoon eikä puolue Sipilää.

 

 

A-P. Pietilä

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet