Matti Putkonen

Lörpötellen kirveitä puun juurelle

Maksuhäiriömerkintöjä ei ole ollut koskaan näin paljon, parhaan työiän 25–49-vuotiailla miehillä häiriöitä on 15 prosentilla, taajamissa yhä useampi liikehuoneisto kumisee tyhjyyttä, irtisanomisuutiset valtaavat palstamillimetrejä ja leipäjonot kasvavat. Tämä on yksilötason kuva maamme taloudesta. Duunarien ja yrittäjien tuskaa on ylätasolla asiaa kylminä tilastollisina lukusarjoina käsittelevien makrotalousekonomistien ja insinööripoliitikkojen vaikea ymmärtää.

Kitukasvuisen talouden puun juurille ei saa asetella yhtään kirvestä.”

Kitukasvuisen talouden puun juurille ei saa asetella yhtään kirvestä. Puun ympäristö on pikimmiten raivattava kukoistavan kasvun mahdollistamiseksi. Ainoastaan työstä ja talouskasvusta versovilla hedelmillä on mahdollista varmistaa hyvinvointimme palvelut.

Suurteollisuuden yrityksistä 70 prosenttia harkitsee siirtävänsä tuotantonsa pois Suomesta viiden vuoden kuluessa. Näin tapahtuu, jos uusi hallitus sallii vihreän valheen ja vääränlaisen solidaarisuuden kirveiden tuhota talouskasvun puun.

EU:n ilmasto - ja energiatavoitteiden toteuttaminen nostaisi sähkön, bensan ja jopa kaukolämmön hintaa 30–40 prosenttia. Tämä lamauttaisi taloutemme ja tuhoaisi globaalit ilmastopoliittiset tavoitteet. Vähäpäästöinen suomalainen teollisuus matkaisi maihin, joissa eivät telaketjufundamenttivihreät jyllää.

Lampedusaan laittomasti rantautuvien elintasosiirtolaisten sijoittaminen EU:n suunnitteleman taakanjaon mukaan merkitsisi suomalaisille verojen korotusta ja sosiaaliturvan leikkauksia. Näiden kahden asian yhteisvaikutus Suomen talouden lisälaskuna on puolueettomien asiantuntijoiden laskelmissa vähintään 3–4 miljardia euroa vuositasolla. Eiköhän palautetta nämä molemmat talouskasvun puutamme uhkaavat kirveet takaisin komissiolle?

Kurkku suorana luottamuksen perään huutajat ovat ottaneet oikeudekseen lörpötellä luottamukselliset keskustelut tiedotusvälineille. Oliko kysymys tarkoitushakuisesta toisen aliarvioinnista ja nolaamisyrityksestä vai tuoreiden puheenjohtajien kokemattomuudesta? Lörpöttelijät raahasivat kirveen orastavan luottamuksen puun alle. Toimiva ja hedelmällinen hallitusohjelma syntyy vain sopien – ei sanellen. Kaikkien hallituspuolueiden on sovitettava ohjelmansa yhteiseksi talouskasvun toimenpidelistaksi.

 

 

Matti Putkonen

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet