Mustien autojen matkassa

Vanhat synnit anteeksi

Viime eduskunnassa vasenryhmää edustanut Markus Mustajärvi sai vaalien jälkeen syntinsä anteeksi. Hänet otettiin vanhana työntekijänä Vasemmistoliiton uuteen eduskuntaryhmään.

Vasenryhmä ehti jo puolittua, kun Jyrki Yrttiaho jätti eduskunnan vapaaehtoisesti. Täydennystäkään ei ollut luvassa kun Yrttiahon poika Johannes jäi Varsinais-Suomessa 2 929 äänellä varasijalle.

Ennen vaaleja Mustajärvi ja Yrttiaho koputtivat turhaan Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän ovea, vaikka heidän erottamisensa syy oli poistunut, kun puolue oli jättänyt hallituksen ja siirtynyt kapinallisten rinnalle oppositioon.

Mustajärven mielestä heidän kohtelunsa muistutti pikkulasten koulukiusaamista.

Vasenryhmää ei voi syyttää ainakaan huikentelevaisesta elämästä. Toiminta tuotti jopa voittoa.

Edustajaa kohti maksetusta kuukausittaisesta 1 500 euron summasta, niin sanotusta hunajapupurahasta jäi säästöön noin 15 000–20 000 euroa, Mustajärvi arvioi.

Sääntöjen mukaan rahat pitäisi tilittää Työn- ja tutkimuksen seuralle ja Lapin vasemmistonuorille. Mustajärven mukaan saattaa kuitenkin käydä niin, että rahat palautetaan eduskunnalle.

Tiedottaja Pentti Kadenius (komm.) ei sen sijaan pääse palaamaan sen paremmin vanhana kuin uutenakaan työntekijänä Työeläkevakuuttajat Telaan. Ei vaikka hovioikeus äänin 2–1 totesi hänen kolmen vuoden takaisen erottamisensa laittomaksi.

Vuorineuvokset eivät pystyneet antamaan tälle Wärtsilän entiselle luottamusmiehelle potkuja. Kalliiksi erottaminen tuli myös Telan johtavalle vasemmistoliiton entiselle puoluejohtajalle Suvi-Anne Siimekselle.

Tela joutuu maksamaan Kadeniukselle 10 kuukauden palkan ja oikeudenkäyntikulut, yhteensä 73 000 euroa. Samalla hovioikeus kumosi käräjäoikeuden päätöksen.

Tela perusteli Kadeniuksen erottamista muun muassa lojaliteettivelvollisuuden rikkomisella ja luottamuksen pettämisellä.

Kadenius oli toiminut vähän aikaa erään vakuutusyhtiön asiamiehenä. Hän oli luopunut tehtävästä esimiesten pyynnöstä.

Eduskunnan alkuviikkoina työt eivät ainakaan kansanedustajien luita riko. Neljään ensimmäiseen istuntoon on huvennut yhteensä vain kolme tuntia.

Keväällä taloon saadaan vain 17 lakiesitystä, joista 9 on kiireellistä. Käsittelyyn tulee hallituksen, Euroopan neuvoston Suomen valtuuskunnan ja eduskunnan tilintarkastajien kertomukset.

Vaalien takia valiokuntien matkailukin alkaa käynnistyä vasta syksyllä. Uusille edustajille on luvassa neljä tutustumismatkaa Brysseliin.

Vaaleissa tipahtanut Sasi on nähty eduskunnassa päivittäin ja huomattavasti useammin kuin monet kansanedustajat.”

Äkkinäinen voisi luulla, että vaaleissa tipahtanut kokoomuksen veteraaniedustaja Kimmo Sasi jatkaisi sittenkin lainsäätäjänä. Näin vaikka hän on siivonnut työhuoneensa.

Sasi on nähty eduskunnassa päivittäin ja huomattavasti useammin kuin monet kansanedustajat. Hän on myös puolueensa hallitusneuvottelija.

Ettei vain Sasista tule valtiosihteeri uuteen hallitukseen?

Toinen vaihtoehto vierotusoireiden lääkitsemiseksi olisi pestautuminen hyvän ystävänsä Ben Zyskowiczin eduskunta-avustajaksi.

 

 

Mustien autojen matkassa

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet