Toimitukselta

Grillaus meidän talossa?

Grillaaminen on osa suomalaista kevättä ja kesää. Omakotitalon tai kesämökin pihalla tämä saa lähinnä naapureilla veden kielelle, mutta rivi- ja kerrostaloissa se saattaa johtaa ongelmiin.

Jos ruuan käry ja savu häiritsevät naapureita, mietitään välittömästi voidaanko grillaaminen parvekkeella kieltää kokonaan.

Parveke- ja pihagrillaamista ei kiellä mikään laki. Aikaisemmin kaupunkien järjestyssäännöissä saattoi olla muun muassa parvekegrillaamisesta omia säännöksiä, mutta vuoden 2003 lopun jälkeen nämä kaupunkien järjestyssäännöt kumottiin.

Usein taloyhtiössä on omat yhtiökohtaiset järjestyssäännöt, joissa yhtenä kohtana voi olla kielto parvekegrillaamisesta. Nämä järjestyssäännöt tulee kuitenkin aina hyväksyä ja muuttaa yhtiökokouspäätöksellä, eli hallituksen antama kielto/ohjeistus ei sinänsä ole pätevä.

Jos yhtiössä on grillauskielto, niin miten sitä valvotaan ja voidaanko sen rikkomisesta rangaista?

Järjestysmääräysrikkomuksesta voidaan asunto-osakeyhtiölain mukaan ottaa huoneisto yhtiön hallintaan. Ei kuitenkaan jos rikkomuksella on vain vähäinen merkitys.

Muita säännöksiä ei ole, joilla puuttua järjestyssääntöjen rikkomiseen. Grillauskielto jäisi todennäköisesti käytännössä ilman oikeusvaikutusta.

Parvekegrillaamisen kieltämisen sijaan kannattaisi taloyhtiössä kiinnittää huomiota siihen, ettei paloturvallisuus vaarannu ja että grillaaminen tehdään naapurit huomioiden.

Kerros- ja rivitaloissakin on rakennuksen muodon, materiaalien ja sijainnin vuoksi huomattavia eroja, samoin grilleissä.

Merkittävää taloyhtiön paloturvallisuuden kannalta on se, millaisia parveke ja grilli ovat.

Puurakenteinen parveke ja hiiligrillin käyttö voisi jo täyttää paloturvallisuuden laiminlyönnin perusteet ja näin antaa erillisen oikeutuksen kiellolle.

Kun naapurit otetaan huomioon ja paloturvallisuus on hanskassa, voidaan taloyhtiössä säilyttää iloinen ilmapiiri ilman kieltojakin. Suomen grillikausi on turhan lyhyt asiasta riitelemiseen.

Yksi ratkaisu saattaisi myös löytyä yhteisestä grillikatoksesta, jossa osakkaat ja asukkaat voisivat puhaltaa yhteen hiileen.

Marika Sipilä
Kirjoittaja on Porvoon Kiinteistöyhdistyksen toiminnanjohtaja.

Toimitukselta

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet