Geo Stenius

Kaunista puhetta Suomesta

Politiikan outoihin lainalaisuuksiin kuuluu se, että mitä kauniimpia korulauseita, sitä kurjempaa politiikkaa. Hallitusneuvottelija Juha Sipilän tulevaisuudenvisio on Suomi, joka on ”uudistuva, välittävä ja turvallinen yhteiskunta, jossa vallitsee luottamus”.

Kukapa muuta toivoisikaan, ja juuri siksi minua huolestuttaa. Jos hallitusneuvottelijalla olisi jotain konkreettisempaa tarjottavanaan, hän ei turvautuisi epämääräiseen retoriikkaan.

Toivon, että uusi hallitus onnistuu pyrkimyksissään nostaa Suomi jaloilleen. Jollei näin käy, voisin luonnollisesti heittäytyä vahingoniloiseksi mitä-minä-sanoin lauseillani. Perustan epäilyni muun muassa mielestäni vaaralliseen leikkauspolitiikkaan, jossa Suomi orjallisesti näyttää seuraavan Euroopan unionin komission näkemyksiä.

Mutta palatakseni korulauseisiin: Suomesta pitäisi siis tulla välittävä yhteiskunta. Hallitusneuvotteluista vuotaneet nihkeät tiedot eivät kuitenkaan tue tätä ajatusta. Esimerkiksi voimme ottaa EU-komission toiveen, että unionin jäsenmaat kantaisivat solidaarisesti vastuunsa Välimeren pakolaiskatastrofin lieventämiseksi.

Suomelle tämä ei näytä käyvän. Tuleva hallitus ei katso mahdolliseksi ottaa vastaan niitä vajaata 300 ylimääräistä pakolaista, joista on kyse. Suomelle se on ilmeisesti liian kallista, tai sitten jotain muuta. Italialla ei ole valinnanvaraa.

Yleisradion entinen Italian-kirjeenvaihtaja Liisa Liimatainen kertoi taannoin, mitä pakolaisten vastaanottaminen merkitsee Italialle. Vain tätä vuonna maahan on saapunut 33 000 pakolaista, ja pakolaisvirta kasvaa jatkuvasti. Pakolaisia varten on perustettu melkein 2 000 väliaikaista vastaanottokeskusta. Pelkästään viime vuonna pakolaistulva maksoi Italialle 628 miljoonaa euroa.

En ole ottanut selvää, paljonko 293 pakolaisen vastaanottaminen maksaisi hyvinvointivaltio Suomelle. En myöskään tiedä, miksi entinen pääministeri ja tunnettu integraation ja yhteisvastuun kannattaja Alexander Stubb ei tässä asiassa pane hallitusneuvotteluissa vastaan.

Ymmärrän, että neuvotteluissa annetaan ja otetaan, mutta ”välittävällä ja turvallisella yhteiskunnalla” pitäisi olla varaa välittää myös sellaisista ihmisistä, jotka eivät ole syntyneet Suomeen.

 

Geo Stenius

Kirjoittaja on Emäsalossa
asuva toimittaja.

Geo Stenius

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet