A-P. PietiläA-P. Pietilä on päätoimittaja emeritus ja tietokirjailija.

Maalla on aina mukavaa

Meissä kaikissa asuu pieni pudasjärveläinen. Rakennamme tulva-alueelle, vaikka tiedämme veden nousevan lattialle säännöllisin väliajoin.

Yksilö voi kieltäytyä järjen käytöstä, kun koko kansa maksaa laskun yhteisvastuun nimissä.

Sipilän hallitus joutuu päättämään, tuetaanko elämistä siellä, missä ei ole työtä eikä tulevaisuutta. Riittääkö tukeen perinne ja maisemat.

Afrikkalainen pakenee olosuhteita Eurooppaan. Suomalainen pakenee peräkamariin.”

Pakolaisia otetaan vastaan, koska savannien ruoho ja apinanleipäpuun varjo eivät suojaa luodeilta ja nälänhädältä. Syrjäseutujen suomalaisilla on sosiaaliturva, jonka varjossa voi katsella maisemia eikä muuttaa työn perässä taajamaan.

Afrikkalainen pakenee olosuhteita Eurooppaan. Suomalainen pakenee peräkamariin. Haja-asutusalueiden piilevä työvoimareservi on saatava taajamien käyttöön.

Kyläasumisen puolustaja Matti Vanhanen johtaa työryhmää, joka pohtii asumista pääkaupunkiseudulla. Pitääkö estää muutto työn perässä kaupunkeihin?

Taajamissa asuu jo neljä viidestä suomalaisesta. Taajamien yhteenlaskettu pinta-ala on vain pari prosenttia koko maan pinta-alasta. On utopiaa puhua koko maan asuttuna pitämisestä.

Suomessa on 700 taajamaa, joissa asuu vähintään 200 ihmistä. Suuria taajamia on 30 ja yli 200 000 asukkaan taajamia on kolme. Suurin on pääkaupunkiseutu, jossa asuu yli miljoona ihmistä eli joka viides suomalainen.

Suomi kaupungistuu ja keskittyy pienelle alueelle. Metsäläisyys kuuluu vapaa-aikaan.

Asuntoja, katuja ja ratoja on tehtävä sinne, missä ihmiset ovat työssä. Karsintaa on tehtävä sieltä, mistä väki vähenee ja arki muistuttaa mökkilomaa.

Faktojen pohjalta päätöksenteko olisi helppoa.

Kun Mauri Pekkarisen tunneäly alkaa soittaa siltarumpuja, Timo Soini tekee politiikasta totoa ja Alexander Stubb pointtaa veronalennuksia, ollaan tosipaikan edessä.

Päätöksenteko alkaa vasta vaikeuksista.

 

 

A-P. Pietilä

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet