A-P. PietiläA-P. Pietilä on päätoimittaja emeritus ja tietokirjailija.

Lue satuja ja tule järkiisi

Talouden alamäestä huolimatta suomalaiset eivät ole köyhtyneet.

Kotitalouksien rahoitusvarat ovat lisääntyneet 2008–2009 finanssikriisin jälkeen. Rahoitusvarojen summa oli viime vuoden lopussa 275 miljardia euroa. Siinä on kasvua 2009 jälkeen noin 90 miljardia. Velat olivat 147 miljardia.

Nettona suomalaiset kotitaloudet omistavat 128 miljardin arvosta omaisuutta kuten asuntoja, maata, metsiä, osakkeita ja sijoitusrahasto-osuuksia. Summa on lähes yhtä suuri kuin kolmen vuoden sote-menot.

Kansankapitalismi kukoistaa. Viime vuonna rahoitusomaisuuden kasvusta yli puolet kertyi arvonnoususta ja osingoista.

Lompakoissa on rahaa, mutta sitä ei uskalleta käyttää. Myös yritykset ovat vähentäneet velkojaan ja kasvattaneet talletuksiaan. Investointeihin ei ole tarvetta, halua tai uskallusta.

Rahaa säästetään pahan päivän varalle. Sen on huomannut myös velkaantunut valtio. Veroja kiristämällä hallitus pakottaa pankkitilien rahat liikkeelle ja kaataa ne pohjattomaan kassaansa.

Tuloista leikataan yhä enemmän pois, eikä säästämiselle anneta uutta tilaa. Kansa pakotetaan syömään säästöjään.

Sadut verojen myönteisistä vaikutuksista ovat huijausta."

Korkein marginaalivero on jo 58 prosenttia. Sen päälle tulee keskimäärin 30 prosenttia kulutusveroja. Pahimmillaan tuloista valuu veroihin 80–90 prosenttia. Lähestymme ruotsalaisen kirjailijan, Peppi Pitkätossun ja Vaahteramäen Eemelin luojan Astrid Lindgren kohtaloa.

Lindgren kirjoitti 1976 sadun nimeltä Pomperipossa i Monismanien sen jälkeen, kun hänen marginaaliveronsa oli noussut 102 prosenttiin. Kun kirjailija ansaitsi työllään yhden kruunun lisää, hän joutui maksamaan kruunun ja kaksi äyriä valtiolle veroina ja muina veronluonteisina maksuina.

Satutädin tosikertomus käynnisti verokapinan, jonka seurauksena Olof Palmen sosiaalidemokraatit hävisivät valtiopäivävaalit ensimmäisen kerran 40 vuoteen.

Poliitikkojen sadut lisäverojen hyvistä vaikutuksista ovat huijausta. Uskokaa oman veroilmoituksenne tosikertomukseen.

A-P. Pietilä

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet