LukijaltaTällä palstalla julkaistaan lukijoiden mielipidekirjoituksia.

Kylien kaupungissa on kyläkoulut

Loviisa on – suorastaan – historiallisen tärkeän päätöksen edessä tällä viikolla. Keskiviikkona valtuusto päättää kyläkoulujen tulevaisuudesta.

Harva asia on herättänyt Loviisassa sellaista kansalaisaktivismia kuin kyläkoulukysymys. Se kertoo asian tärkeydestä meille kuntalaisille. Kyläläisille ja perheille koulujen säilyminen on elintärkeää, ennen kaikkea perheiden hyvinvoinnin ja kylien elinvoimaisuuden kannalta.

Loviisalla on nyt kaikki mahdollisuudet profiloitua uudenlaisen ajattelun kaupungiksi. Ylpeydellä ja ilolla, olemme saaneet kuulla, että kaupunginhallitus esittää valtuustolle nykyisen kouluverkon säilyttämistä. Lisäksi rakennetaan Högstadiumin ja Koskenkylän koulun uudet koulurakennukset, jotka ovat yhtälailla kiistämättömän tarpeellisia.

Kyläkouluilla on Loviisassa vuosisataiset juuret. On arvo sinänsä, että kyläkoulut saavat jatkaa elämäänsä myös muuttuneessa ympäristössä ja yhteiskunnassa. Niiden merkitys ja tehtävä on tänä päivänä aivan yhtä merkittävä kuin aiemminkin.

Kun kouluihin uskotaan ja niillä tulevaisuus, energia voidaan suunnata tärkeimpään, lapsiin ja toimintaan. Pienissä kouluissa voidaan toteuttaa innovatiivisella ja luovalla tavalla uutta opetussuunnitelmaa. Lähiympäristö, luonto ja kylämiljöö voidaan ottaa kiinteästi osaksi oppimista.

Myös yhdysluokkaopetus on arvokasta, uudessa opetussuunnitelmassakin kannustetaan siihen, siitä saatujen hyvien tutkimustulosten vuoksi.

Isnäsissä Opetusministeriön rahoittamassa Kylä kouluna –projektissa kouluilla on toteutettu niin puutarha- kuin lähiympäristökasvatusta.

Kouluilla on oma koulupuutarha. Lähiympäristö taas tarjoaa mahdollisuuden tutustua luontoon ja historiaan konkreettisella ja maanläheisellä tavalla. Isnäsin mallista voisi olla myös Loviisan malliksi. Oma lähiympäristö kun on ikkuna maailmaa. Vaikkapa yhteiskunnan rakennemuutos, kartanot, sääty-yhteiskunta, demokratisoituminen, teollistuminen – maanviljely, luonto ja ilmastonmuutos – näkyvät kaikki lähellä, kylissä.

Loviisa on täynnä kauniita, perinteikkäitä kylämiljöitä. Kaupunkina se voi tarjota vaihtoehdon, luonnonläheisen, rauhallisen ja yhteisöllisen ympäristön lapsiperheille.

Pääkaupunkiseutu laajenee. Muuttovirta on saavuttanut jo Loviisan läntisen laidan, Isnäsin ja Koskenkylän, jotka ovat Loviisan kasvavat kaupunginosat.

Yhtä lailla myönteinen kehitys voi laajentua. Loviisan on vain ymmärrettävä valttinsa. Kyläkoulut me tarvitsemme. Silloin voimme uskottavasti sanoa olevamme kylien kaupunki – ja jopa lasten kaupunki.

Lotta Suomalainen

Isnäs

Lukijalta

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet