LukijaltaTällä palstalla julkaistaan lukijoiden mielipidekirjoituksia.

Kaupan suuryksikkö ja hotelli Länsirannalle

Olen koko tämän valtuustokauden liputtanut näkyvästi kaupan suuryksikön ja hotellin rakentamista Taidetehtaan kupeeseen.

En ymmärrä eräiden tovereiden ulostuloa hankkeen kyseenalaistamisen argumentein, mitkä on kaikki selvityksissä osoitettu hyvällä suunnittelulla hoidettaviksi.

Taidetehdas kaipaa hotellia läheisyyteensä, jotta taloudelliset mahdollisuudet järkevälle toiminnalle onnistuvat.

Aikanaan projektia käynnistettäessä jo lähdettiin ajatuksesta hotellin sijoittamisesta kaupan suuryksikön kanssa samaan kortteliin. Liiketaloudellisesti molemmat tukevat toisiaan.

Pelkkään kaupan suuryksikköön suhtaudun myös minä varauksellisesti, mutta molemmat yhdessä ja vielä täydennettynä asuntorakentamisella sopii.

Liiketaloudellisesti molemmat tukevat toisiaan.

Aleksanterinkaaren varrelle on käynnistynyt usean kerrostalon rakentaminen, Point Collegen toimitalon naapuriin tulee kuuden talon asuntokeskittymä ja opiskelija-asuntoja valmistuu lähiaikoina melko lähelle.

Tämän lisäksi Porvoonportin kerrostaloalueen koko voi kaksinkertaistua, jos valmisteilla oleva asemakaava toteutuu lähivuosina.

Nämä projektit tuovat merkittävästi lisää asukkaita ja sitä kautta ostovoimaa Porvooseen.

Tehtyjen selvitysten ja ennusteiden mukaan Porvoon väkiluku kasvaa vuoteen 2025 mennessä 55 000 ja vuoteen 2040 mennessä meitä on jo noin 64 000.

Koska väestö kasvaa, niin kasvaa myös ostovoima. Pääosa kasvusta johtuu asukasmäärän kasvusta, mutta myös kulutuksen rakenteen muutos kasvattaa ostovoimaa.

Koko Suomeen verrattuna Porvoon päivittäistavarakaupan myynti on keskimääräistä, mutta myyntiala on asukasta kohden keskimääräistä pienempi. Tämän vuoksi myyntiteho on keskimääräistä korkeampi ja alueelta puuttuu kilpailu.

Mielestäni meidän tulee huomioida suunnittelussamme kasvutekijät, niin kuin kaupunkisuunnittelumme on Länsirannan osalta tehnytkin.

Näyttää vain siltä, että osa päättäjistä haluaa edelleenkin Porvoon olevan vain nukkumalähiö pääkaupunkiseudun kyljessä.

Meidän tulee ennakkoluulottomasti katsoa hieman pidemmälle tulevaisuuteen ja pitää Porvoo kilpailukykyisenä ja haluttuna asuinpaikkana. Tämä turvataan Länsirannan osalta huolehtimalla myös myyntialan lisäämisestä asuntojen ohella.

Viime viikolla piti Borgå Svenska Socialdemokrater rf, mihin yhdistykseen kuulun, syyskokouksen ja vanhat paikalla olleet toverit junttasivat läpi markettia ja hotellia vastustavan mielipiteen.

En ollut työmatkani vuoksi paikalla ja sanoudun irti heidän mielipiteestään.

Olen keskusteluissani havainnut myös demarien joukosta löytyvän ymmärtämystä kasvun mahdollistavalle politiikalle.

Matti Nuutti

kaupunginhallituksen puheenjohtaja SDP

Lukijalta

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet