LukijaltaTällä palstalla julkaistaan lukijoiden mielipidekirjoituksia.

Historiaa huonosta EU-direktiivistä

Kirjoitin kymmenisen vuotta sitten kritiikkiä EU:n päätöksestä kieltää hehkulamppujen valmistus. Olin oikeassa. Tässä on silloin tehty luettelo:

Ehjän hehkulampun poisheittäminen on energian tuhlausta koska valmistus vie energiaa. Sen voi siirtää vähemmän käytettyyn paikkaan.

Jos hehkulampun hukkalämmön voi hyödyntää, ei kannata kiirehtiä.

Energiansäästölampun valmistuksessa on huomioitava haitta-aineet, valmistuskustannukset ja jätehaitat sekä pitkä syttymisaika esimerkiksi kylmässä.

Luvatut käyttötunnit toteutuvat vain parhaissa olosuhteissa ja vähillä sytyttämiskerroilla.

Valon taajuus ja väri eivät ole hyviä ja äkkinäinen lampun vaihtaminen on tuhlausta (ehjät lamput, valmistuslaitteet, varastot ym.).

Olennaisin asia kuitenkin on, että energiansäästölamput ovat vain välivaihe, joka on todennäköisesti lyhyt, jos rahastaminen ei nouse tärkeimmäksi asiaksi.

Puolijohteet (esim. ledit) ovat seuraava vaihe ja tulevat aika nopeasti, koska sitä tekniikka voi käyttää vaikkapa valaisevissa pinnoitteissa esimerkiksi maaleissa. Tekniikka on halpaa, joka mahdollistaa pitkän käyttöiän ja laajat sovellutusmahdollisuudet.

Johtopäätökseni silloin oli, että Suomen olosuhteissa ”ei pidä hötkyillä”. Tänään led-lamput ovat korvanneet energiansäästö lamput hinnaltaan ja sähkön kulutuksen osalta.

Led-lamppujen tekniikka on kehittynyt niin, että niiden valoisuutta voidaan säätää ja niiden valon värejä löytyy erilaisia.

Kalevi Wahrman

Hamari

Lukijalta

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet