LukijaltaTällä palstalla julkaistaan lukijoiden mielipidekirjoituksia.

Unelmana isänmaa – historia elää Porvoossa

Historia on ollut Petra Moritzin mielenkiinnon kohde lapsuudesta lähtien ja Porvoon valtiopäivät 1809 tapahtumineen ja henkilöineen ovat olleet runsauden sarvi, josta hän on löytänyt loputtomasti ammennettavaa.

Anja Moritz

Porvoon Gammelbackan kartanossa syntynyt Göran Magnus Sprengtporten (1740–1819) oli ensimmäinen, joka ryhtyi toden teolla ajamaan Suomen itsenäisyyttä pohjustavaa autonomiaa.

Monien vaiheiden ja vastoinkäymisten jälkeen hän saikin Aleksanteri I:n järjestämään Porvoon valtiopäivät 1809 ja myöntämään Suomelle autonomian omine hallinto- ja taloussysteemeineen, jotka sitten aikanaan mahdollistivat sujuvan siirtymisen täydelliseen itsenäisyyteen.

Kaikkeen tähän liittyi paljon muutakin kuin kuivaa faktaa. Sitä on kiehtovasti elävöittänyt Porvoossa historioitsija, FM Petra Moritz.

Hän on Porvoon valtiopäivien 1809 muiston vaalimiseksi ja elävöittämiseksi perustetun Wanhan Porvoon Hywät Asukkaat ry:n varapuheenjohtajana ja sihteerinä ideoinut, käsikirjoittanut ja ohjannut Porvoossa upeita aiheeseen liittyviä tapahtumia ja järjestänyt aiheeseen liittyviä asiantuntijaluentoja.

Heinäkuussa 2015 Porvoossa järjestetyn hienon Valtiopäiväkaupunkijuhlan jälkeen keisari Aleksanteri I lähti tapaamaan ihastustaan Ulla Möllersvärdiä ensin Lahan kartanoon Pornaisiin ja sieltä saattamaan Ullaa tämän kotikartanolle Mäntsälään.

Jokaisella kolmella paikkakunnalla oli oma pääjuoneen liittyvä draamansa.

Huhtikuussa 2016 kristallikruunujen loisteessa Borgå Gymnasiumissa keisari adjutantteineen kunnioitti läsnäolollaan draamallisia valtiopäivätanssiaisia.

Mukana oli tietysti myös ihanasti laulava Ulla vanhempineen sekä paljon hienoa aikalaisväkeä ja muuta yleisöä, joka sai seurata paitsi salonkitanssia myös hauskoja sattumuksia.

Heinäkuussa 2016 juhlapukuiset airuet ja fanfaristi julistivat keisarin saapumista Porvooseen, kun Aleksanteri I adjutantteineen ratsasti sotilaiden, aikalaissäätyläisten ja kansan saattelemana Porvoon vanhan raatihuoneen torille keisarihymnin soidessa ja kukkaistyttöjen sirotellessa ruusunlehtiä hänen tielleen.

Keisarin julistukselle Suomi sai autonomian ja nostettiin kansakuntien joukkoon. Säätyjen edusmiehet ja runsaslukuinen kansa hurrasivat.

Keisari kohtasi jälleen nuoren Ulla Möllersvärdin, johon oli ihastunut valtiopäivätanssiaisissa. Hieno draamallinen valtiopäiväkaupunkijuhla kokosi runsaasti yleisöä läheltä ja kaukaa.

Elokuussa 2016 Postimäellä nähtiin, mistä kaikki alkoikaan. Sprengtportenista ja Anjalan liitosta!

Kuvitteellisessa Bellman-piknikissa Sprengtporten kutsui Anjalan liiton miehiä puolisoineen salaiselle kesäiselle piknikille Porvooseen ihanaan Postimäen ulkoilmamuseon miljööseen.

Mukana oli myös hurmuri Gustav Mauritz Armfelt, pappispariskunta sekä vallasväen iloittelua ihmettelemään tullutta paikallista rahvasta.

Musiikista huolehti Bellman, jonka sävelmillään säesti ilonpitoa. Lopuksi ennustajan Sprengtportenille kertoma näky taivaalla hulmuavasta valkopohjaisesta siniristilipusta ennakoi Sprengtportenin haaveileman itsenäisen Suomen syntyä.

Kaikki nämä hienot tapahtumat Petra Moritz on ideoinut, käsikirjoittanut ja ohjannut kunnioittaakseen Porvoon historian merkittävintä tapahtumaa kaikille ymmärrettävällä tavalla, jotta muistaisimme, mistä tie Suomen itsenäisyyteen alkoikaan.

Historia on ollut Moritzin mielenkiinnon kohde lapsuudesta lähtien, ja Porvoon valtiopäivät 1809 tapahtumineen ja henkilöineen ovat olleet runsauden sarvi, josta on löytynyt loputtomasti ammennettavaa.

Vanha Porvoo ja ympäristökunnat ovat tarjonneet hienot kulissit hänen draamatoteutuksilleen, joita voi katsella myös netissä YouTubessa.

Uupumaton puurtaja iloitsee siitä, että tätä kautta on voinut ilahduttaa porvoolaisten ja lähipaikkakuntalaisten lisäksi myös matkailijoita.

Anja Moritz

Wanhan Porvoon Hywät Asukkaat ry:n pj.

Lukijalta

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet