A-P. PietiläA-P. Pietilä on päätoimittaja emeritus ja tietokirjailija.

Onko paras kyllin hyvä kaikille?

Ainoastaan paras on kyllin hyvää suomalaiselle.

Parhaan määrittelyssä rivit rakoilevat. Mielipiteiden jakauma ja poteroihin kaivautuminen ovat suomalaisten leipälajeja. Oma paras on kaikkein paras.

Aloitetaan joulusta. Toisille joulu on vuoden suurin juhla, jonka kruunaa kirkossakäynti. Toisille joulu on päivä muiden joukossa. Toisille joulu on muistutus kristillisestä perinteestämme. Toisten mielestä joulunvietto pitäisi kieltää, koska maassa on muitakin kuin kristittyjä.

Työ ja työttömyys jakavat kansaa. Korkeapalkkaisten ja matalapalkkaisten töiden osuudet lisääntyvät. Keskipalkkaisten osuus hiipuu. Tämä kärjistää työmarkkinoita ja keskustelua toimeentulosta, vaikka Suomessa on maailman pienimmät palkkaerot.

Tyytyväisyys ja tyytymättömyys purkautuvat poliittisessa taistelussa, joka löytää aseensa sosiaalisesta mediasta. Kansan someraivo, pilkka ja vihapuheet ovat entistä suurempi yhteiskunnallinen painovoima. Moni kunnallispoliitikko luopuu tehtävästään, koska politiikka on ääriainesten välistä riehumista. Tolkullisuus ei ole muotia.

Uupuminen ja uupumattomuus. Oppilaat eivät jaksa koulussa, kun opettaja vaatii keskittymistä opiskeluun. Työpaikalla väsytään, kun työnantaja edellyttää tuloksia. Pelkät työtunnit eivät riitä. Silti kansa ihannoi huippu-urheilijoita ja Supercellin perustajia, jotka ovat uhranneet kaiken aikansa tulosten saavuttamiseksi.

On korrektia todeta, ettei ole oikeita vastauksia. Samalla väistetään keskustelu yksilön vastuusta ja omasta tekemisestä. Toisten mielestä kaikki vastuu kuuluu yksilölle, oman onnensa sepälle. Toisten mielestä vastuu kuuluu yhteiskunnalle, jonka pitää olla runsaudensarvi.

Keskitie olisi parasta siedätyshoitoa meille kaikille."

Kärjistyneessä tilanteessa ollaan täysin eri mieltä korjaavista toimista.Toisten mielestä säästöt ja leikkaukset pelastavat kansakunnan. Toisten mielestä ne johtavat kurjistumiseen.

Onko vuoden 2016 saldona kansakunnan laaja kahtiajako ja ääriajattelun nousukausi? Vai avautuvatko siniset silmämme huomaamaan, että keskitie olisi parasta siedätyshoitoa meille kaikille.

A-P. Pietilä

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet