Pirkko Ruohonen-Lerner

Mukavia muistijälkiä shoppailusta

Puuttuvat parkkipaikat tai pysäköinnin kallis hinta puhuttavat usein. Näin myös Porvoossa. Siksi ajattelin kertoa omista kokemuksistani. Päällimmäisenä nousee mieleeni parkkisakot, joita onnistuin keräämään syksyn 1988 aikana kaksi kertaa, juuri kun olin muuttanut Porvooseen.

Yksi sakotuskerta jäi mieleeni erityisen hyvin. Olin jouluostoksilla juuttunut kaupan kassajonoon kahden pienen lapseni kanssa. Silloin Porvoon tehokkaimmat virkamiehet, Lappuliisat, iskivät punaisen Pappaladan kimppuun. Parkkiaika oli ylitetty, rangaistus siitä määrätty ja maksut maksettu. Tapahtuneesta jäi pysyvä muistijälki.

Pari vuotta sitten eräs pienen pojan isähenkilö oli pysäköinyt autonsa Rauhankadun yläpäähän, epäselvään kohtaan, vanhan Porvoon rajalle, autonnokka alaspäin. Oli pysäköinyt Lappuliisan mukaan paikkaan, johon ei saa autoa jättää, joten ylimääräistä hintaa tuli ostosmatkalle. Hän oli ulkopaikkakuntalainen ja lievästi sanoen harmistunut. Varmasti jäi muistijälki tapahtuneesta.

Porvoon keskustan kehittämisestä on puhuttu viimeiset 30 vuotta. Päättäjät viisastuvat yleensä siinä vaiheessa kun he vetäytyvät vastuullisilta puheenjohtajapaikoiltaan oloneuvoksen virkaan. He ja heidän valitsemansa virkamies-puoluetoveri-johtajat eivät ota mistään minkäänlaista vastuuta. Kaupunginvaltuusto on se elin, jota syyttävät sormet aina osoittavat. Mutta onhan se hyvä, että edes yksi konkreettinen tehtävä on jätetty Porvoon valtuustolle.

Porvoon keskustan kehitys ja parkkipaikat ovat jääneet kehityksen junasta. Kannattaa mennä tutustumaan esimerkiksi Hyvinkään Villaan, Helsingin Itäkeskukseen, Vantaan Jumboon ja Myyrmanniin, Espoon Selloon ja Isoon Omenaan jne. Tuhatmäärin jopa neljän tunnin ilmaisia parkkipaikkoja ostosparatiisin yläpuolella, alapuolella ja sivussa. Uskon, että aika moni porvoolainen on jo näihin tutustunut ja ollut tyytyväinen palveluihin.

Lopuksi toivomus: Voisiko Porvoon toimivaltainen taho määrätä, että Rauhankadun ilmaiset kiekkopaikat merkitään selkeästi. Jos minä saisin päättää niin maalaisin ruutupaikat henkilöautoille. Näin yksi auto ei veisi kahden tilaa. Monelle jäisi myös mukavia muistijälkiä kauniissa Porvoossa shoppailusta: Tänne kannattaa tulla uudestaan.

Kirjoittaja on porvoolainen Euroopan parlamentin jäsen (ECR,PS).

Pirkko Ruohonen-Lerner

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet