Mustien autojen matkassa

Väyrynen umpikujassa?

Keskustan kunniapuheenjohtaja Paavo Väyrynen, 70, on törmäämässä umpikujaan. Uuden kansalaispuolueensa pystyttämiseksi yli 50 000 kannattajaa koonnutta Väyrystä ei puoluejohtaja Juha Sipilän lupauksen mukaisesti välttämättä kuitenkaan suljeta Suomen Keskustan jäsenyydestä.

Tuore puoluesihteeri Jouni Ovaska on päinvastaisella kannalla. Hän tulkitsee Väyrysen eronneeksi puolueesta. Saman ratkaisuun päätyi Keminmaan Keskustan kunnallisjärjestö.

Lähes yhtä paha rangaistus on kuitenkin edessä, jos Väyrystä ei otetakaan puolueen kunnallisvaaliehdokkaaksi. Ei taitaisi Väyrynen siinä tapauksessa yrittää edes uuden puolueensa nimissä eikä sitoutumattomana ehdokkaana?

Eikä kovin hyvin näytä menevän hänen EU-eroa vaativalla kansalaisaloitteellaankaan. Se on käytännössä jo hylätty eduskunnassa.

 

Politiikan toimittaja Pentti Manninen panee puolueen pää-äänenkannattajassa Suomenmaassa tylysti pisteen Väyrysen pitkälle poliittiselle uralle: ”Väyrynen jäi ainoaksi keskustajohtajaksi, joka ei ole sotien jälkeen toiminut pääministerinä.”

Näin kävi, kun Väyrynen törmäsi pääministerihaaveissaan presidentti Mauno Koivistoon.

En muista koskaan aikaisemmin nähneeni puhemiestä hiihtämässä."

Eduskunnan hiihtoilta Leppävaarassa viime tiistaina oli historiallinen. Ladulla nähtiin sekä puhemies Maria Lohela (ps.) että ikäpuhemies Pertti Salolainen (kok.),76. Olen seurannut eduskunnan asioita yli neljä vuosikymmentä, mutta en muista koskaan aikaisemmin nähneeni puhemiestä hiihtämässä.

Lohela otti aktiivisesti osaa perinteisen hiihdon tekniikkaopetukseen ja ehkä hänet nähdään jo ensi vuonna myös numerolappu rinnassa. Aikoinaan Helsingin Työväen Uimareita edustanut Salolainen ei ole yhtä hyvin tunnettu hiihtäjänä, mutta hän paineli 2,7 kilometrin raskaanpuoleisen ladun kovaan aikaan, reiluun 14 minuuttiin.

 

Kuusikymppisten sarjan vei Ari Torniainen (kesk.), joka taas tunnetaan paremminkin suunnistajana. Tähän asti maratoonarin maineella ratsastaneelle Kari Uotilalle (vas.) hiihtotekniikan opetus lankesi otolliseen maahan. Uotila kiri kakkoseksi.

Viisikymppisissä (5,4 kilometriä) mestaruuden vei Thomas Blomqvist (r.). Antti Rantakangas (kesk.) sujutteli kakkoseksi ja Markku Pakkanen (kesk.) otti pronssia.

Naisten mestaruus meni Mirja Vehkaperälle (kesk.). Mari-Leena Talvitie (kok.) oli kakkonen ja viisikymppisissä sivakoinut Eeva Maria Maijala (kesk.) kolmonen.

Kysymyksessä oli karsintakilpailu Pohjolan parlamenttien hiihtokisoihin Keravan Keinukalliolle, missä hiihdetään helmikuun viimeisenä viikonvaihteena.

SDP:n varapuheenjohtajaksi kymmenen rivikansanedustajavuoden jälkeen noussut Maarit Feldt-Ranta jakaa kokemuksistaan tietoa myös jälkipolville. Hän kokosi kampanjansa ohjekirjaksi uusille yrittäjille.

Feldt-Ranta on pitänyt päiväkirjaa myös puolueen sisäisistä kokouksista. Niiden julkistaminen saattaisi tuoda päivänvaloon monta uutista.

Mustien autojen matkassa

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet