A-P. PietiläA-P. Pietilä on päätoimittaja emeritus ja tietokirjailija.

Sauli Niinistön pelikortti

Juha Sipilän hallitus on vaihtoehtoisten faktojen vanki.

Hallituksen eheytyskokous oli viikko sitten valtioneuvoston edustuskartanolla Königstedtissä Vantaalla. Mustien autojen karavaani kulki ja ministerit haukkuivat toisiaan.

Kaiken takana ovat kylmät faktat ja poliittiset realiteetit. Valtion talous on kuralla. Se ei parane, vaikka yritysten talous hieman elpyy. Valtiovarainministeriön virkamiesraportin mukaan edessä on uusi kahden miljardin euron pakkosopeutus.

Keskusta ja persut eivät halua puhua leikkauksista kuntavaalien alla, koska se karkottaa äänestäjiä. Kokoomuksen eduskuntaryhmä painosti puheenjohtaja Petteri Orpoa samalle linjalle. ”Orpo ei voi ainoana puoluejohtajana saarnata leikkauksista”. Faktoista välittämättä se näyttää rumalta. Näin hallitus löysi yksimielisyyden.

Työllisyys ei kohene ilman uusia toimia. Kun budjettileikkauksia ei haluta, edessä ovat rakenneratkaisut. Hallituksessa on valmiutta työehtosopimusten yleissitovuuden poistamiseksi. Riskinä on demarien vastaisku, joka lietsoisi lakkoja ja keräisi ääniä Antti Rinteen laariin.

Jäljelle jää työttömien pakkoaktivointi. Jokaisen on osallistuttava aktiivisesti työnhakuun, koulutukseen tai vapaaehtoistyöhön työttömyyskorvauksen saamiseksi. Savotta on suuri, sillä laajan työttömyyden piirissä on 450 000 kansalaista.

Yksimielisyys vallitsee siitä, että nuorten on otettava vastaan mitä tahansa työtä. Toimettomana olemisesta maksaminen ei kuulu yhteiskunnalle.

Kartanokokouksen taustalla oli myös hallituksen kohtalo. Jos Timo Soini häviää persujen puheenjohtajavaalin Jussi Halla-aholle, hallitus hajoaa. Sipilä ja Orpo eivät kestä Halla-ahon palopuheita eikä Halla-aho siedä mitään, missä Soini on ollut mukana.

Kansakunnan takahuoneessa pyörii sökörinki."

Kansakunnan takahuoneessa pyörii sökörinki. Sipilä ja Orpo pihistelevät korttejaan ja odottavat Rinteen nokitusta. Pelissä on joko punamulta- tai sinipunahallitus ennenaikaisten eduskuntavaalien jälkeen.

Kuka varjelee kansaa? Milloin arvojohtaja Sauli Niinistö puuttuu peliin?

A-P. Pietilä

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet