LukijaltaTällä palstalla julkaistaan lukijoiden mielipidekirjoituksia.

Kuntavaaliehdokkaat haussa

Ehdokashankinnan loppukiri alkaa olla käsillä. Suurin osa puolueista taitaa joutua tyytymään aiempaa pienempään ehdokassaaliiseen.

Mielestäni paikallisia luottamushenkilöillä ja puolueilla olisi mahdollisuuksia muuttaa tätä kehityskulkua. Seuraavassa muutamia ideoita.

Suurella osalla poliittinen osallistuminen ei ole aatteen puuttumisen kysymys vaan ajan. Luottamustehtäviin olisi sitouduttava neljäksi vuodeksi.

Muuttuvassa maailmassa tämä on melko pitkä aika. Tämän lisäksi olisi pystyttävä arvioimaan, paljonko aikaa poliittinen työ mahtaa viedä arjesta.

Luottamustehtäviin olisi sitouduttava neljäksi vuodeksi.

Kunnallispolitiikkaa miltei kymmenen vuotta nähneenä ja kokeneena väitän, että luottamustehtävät olisi mahdollista jakaa nykyistä suuremman porukan kesken. Tämä olisi askel oikeaan suuntaan monellakin eri tavalla.

Tämä muutos ei edellyttäisi paljon muuta, kuin puolueiden sisäisten kommunikaatiotapojen hiomista.

Jos ajankäyttö ei ole ongelma, suhde politiikkaan voi sitä olla.

Politiikkaa ei koeta omaksi asiaksi. Politiikka on kuitenkin lähestulkoon kaikkialla. Etääntyminen politiikasta tarkoittaa etääntymistä omaa arkea koskettavista asioista. Tämä ei ole kenenkään etu. Politiikasta kannattaa olla kiinnostunut!

Paljon voitaisiin muuttaa myös viestimällä nykyistä huomattavasti aktiivisemmin. Tärkein osuus viestinnästä tapahtuu ennen päätöksentekoa, ei jälkeen. Aktiivinen dialogi kaupunkilaisten kanssa on mielestäni jokaisen luottamushenkilön velvollisuus.

Ihmisillä on oltava mahdollisuus vaikuttaa muutoinkin, kuin neljän vuoden välein vaaliuurnalla!

Yleinen keskustelun ilmapiiri vaikuttaa myös paljon. Paikallispolitiikka on harrastukseen verrattavaa toimintaa – sitä tehdään useimmiten päätoimen lomassa, iltaisin ja vapaa-ajalla.

Jos ilmapiiri on kovin negatiivinen, menee koko harrastamiselta pohja. Haastankin porvoolaiset käymään kuntavaaleja positiivisissa tunnelmissa – joko lähtemällä itse ehdolle tai olemalla aktiivinen äänestäjä!

Anna Granfelt (kok.)

Porvoo

Lukijalta

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet