LukijaltaTällä palstalla julkaistaan lukijoiden mielipidekirjoituksia.

Ei tullut vene- eikä mopoveroa

Hallitus päätti sitten peruuttaa suunnittelemansa moottoripyörä- ja veneverot. Vesien äärellä ja mopoilevissa piireissä iloitaan.

Veneetön ja mopoton allekirjoittanut on sitä mieltä, että jos voudin rahankeruuseen pitää keksiä uusia nimikkeitä, nämä olisivat olleet hyviä.

Kuka sanoo, että veneily ja mopoilu ovat välttämättömiä?

Ensinnäkin siksi, että parempiakaan ei juuri löydy. Palkkaverotusta ei voi enempää kiristää, ei myöskään alvia, ei polttoaineveroa, eikä oikein mitään muutakaan. Paitsi Antti Rinteen mielestä.

Toisekseen siksi, että otettakoon sieltä, missä on laittaa fyrkkaa sellaiseen, mikä ei ole välttämätöntä. Kuka sanoo, että veneily ja mopoilu ovat välttämättömiä?

Mopo- ja venepiireistä kuultu älämölö oli ymmärrettävää, vaikkakin epäisänmaallista. Kaikille pitäisi jo olla selvää, että julkinen sektorimme, jota takavuosien punamultahallitukset kilvan paisuttelivat hartaassa uskossaan ikuiseen ja auvoiseen nousukauteen, tarvitsee loputtomasti uusia rahanlähteitä.

Nyt olisi vain ollut näiden ryhmien vuoro tulla lypsetyksi, koska niillä oletetaan vielä olevan löysähköä rahaa, jolle verottaja katsoo löytyvän parempaa käyttöä.

Mutta miehekkäästi toimittu hallitukselta, jälleen kerran, kun pystyi perääntymään tosiasioiden edessä. Syynä oli se, että verojen keräämiseen sekä sen kiertämisen valvontaan tarvittavan byrokratian kustannukset olisivat tehneet hyödystä vähäisen.

Haittabonuksena verojen ärsytysvaikutukset.

Hallituksen pakittaessa kannattaa erityisesti huomata, miten sen linja eroaa vasemmistolaisesta talousopista. Jos demarihallitus kehittäisi minkä tahansa veroluonteisen tulolähteen, minkä toteutus maksaa saman tai jopa enemmän kuin siitä saatava tulo, se ei häiritsisi päätöksen toimeenpanoa millään tavalla.

Päinvastoin, demariministerit paukuttelisivat ylpeinä rintoihinsa siitä, miten suuri työllistävä vaikutus heidän keksimällään uudella tulolähteellä on.

Vesa Koskivuo

Porvoo

Lukijalta

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet