Mustien autojen matkassa

Kansanedustajien evakkoretki päättyy

Eduskunnan evakkokausi päättyy elokuun allussa, jolloin kanslian virkamiehet pääsevät muuttamaan uusittuihin tiloihin. Sen jälkeen vuorossa ovat eduskuntaryhmien toimistot. Kansanedustajien loma taas päättyy kuukautta myöhemmin, viides syyskuuta.

Uutuutena valtiopäiväedustajien pöydälle tulee kännyköiden latauspiste. Niitä ei enää tarvitse työntää istuntosalin seinustan pistorasioihin.

Aivan Korean malliin uudistetussa istuntosalissa ei kuitenkaan päästä. Soulissa kansanedustaja pystyy lähettämään tietokoneelta puheensa suoraan puhujapönttöön, missä se on helppo lukea näytöltä.

Talon tietohallinto muuttaa Nervanderinkadulta päärakennukseen, mutta pihatöitä joudutaan tekemään vielä ensi vuonnakin. Rahaa jatkohommiin on varattu 4 miljoonaa euroa.

Valtiopäiväedustajat kohentavat kielitaitoa, joka on tarpeen etenkin valiokuntamatkoilla, joilla monet edustajat istuvat tuppisuina. Yllättävää kyllä, kallein on Kari Kulmalan (ps.) ruotsin kielen viikon kurssi Ahvenanmaalla, 5 222 euroa.

Arkadianmäen väen kielivalikoima näyttää kovin yksipuoliselta. Vihreiden Antero Vartian viikkokurssi USA:ssa maksaa 3 600 euroa eli huomattavasti vähemmän kuin Ahvenanmaalla opiskeltava ruotsi. Maria Tolppanen (sd.) kurssittaa itsensä Englannissa (7 324 e) samoin kuin Sari Tanus (kd., 4 600 e).

Englantiin suunnistavat myös Mikko Alatalo (kesk., 3 900 e) ja Mika Kari (sd., 3 500 e).

Markku Pakkanen (kesk.) ja Kimmo Kivelä (uv.) opiskelivat jo tammikuussa Maltalla ja Englannissa.

Perustuslakivaliokunta urakoi sote-uudistuksen parissa kuumissa tunnelmissa. Keskusta syyttää hallituskumppaninsa kokoomuksen lausuntoja valiokuntatyöhön vaikuttamisesta. Tällaisia syytöksiä ei kovin usein ole kuultu.

Peli on kovaa. Siksi perustuslaki- ja sote-ekspertti Ben Zyskowicz (kok.) siirrettiin perustuslakivaliokuntaan. Paksu on esityksestä tehty mietintö, 58 sivua. Sen ääneen lukemista valiokunnassa kuunneltiin neljä tuntia.

Eduskunnan entinen puhemies ja pääministeri Paavo Lipponen (sd.) sanoo puolustaneensa ulkomailla perussuomalaisten osallistumista hallitukseen kiistämällä Timo Soinin puolueen kuuluvan eurooppalaiseen äärioikeistoon.

”Nyt on vain käynyt niin, että Soini uskoi voivansa ratsastaa tiikerillä. Äärivoimat heittivät hänet selästä, ja vain taitava manööveri pelasti niin Soinin kuin Sipilän hallituksen,” Lipponen kirjoittaa Demokraatissa.

Maalaisliiton (nyk. keskusta) entinen pitkäaikainen puoluejohtaja V.J. Sukselainen valittelee keskustan entisen puoluesihteerin, valtiotieteen tohtori Pekka Perttulan kirjassa ”Äidin poika” (Kirjayhtymä) puolueessa vallinnutta tohtoreiden Ahti Karjalaisen ja Johannes Virolaisen taistoa.

”Minua pakkaa vähän harmittamaan, kun aina puhutaan Virolaisesta ja Karjalaisesta, ikään kuin minua ei olisikaan. Minäkin haluaisin olla. Onko vika itsessäni, että minut unohdetaan? Poliitikosta täytyy puhua, jotta poliitikko todella eläisi ja kukoistaisi.”

Mustien autojen matkassa

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet