Uudenmaan TE-toimisto

Hyvä hakemus ja CV mainostaa rekrytoijalle osaamistasi

Imatrankoskelle saadaan uusi tietokonehuolto. Kuvituskuva.

Andrew Neel / Unsplash

Ansioluettelo eli CV on tiivistetty kooste työnhakijan ansioista ja vahvuuksista. Hyvä CV ilmaisee sen, mitä hakija haluaa viestittää osaamisestaan ja motivaatiostaan. Pidä mielessäsi, kenelle ansioluettelosi kohdistat. Oma ydinosaaminen kannattaa paketoida ja esitellä sujuvasti. Pidä ansioluettelosi ajan tasalla ja räätälöi hakemuksesi tai avoin hakemuksesi kulloistakin haettavaa paikkaa kohtaan. Keskity saavutuksiisi ja kerro tekemisestäsi. Hyvä CV antaa silmäilijälleen kattavan kuvan hakijan tiedoista, taidoista ja persoonallisuudesta. Työnantaja etsii CV:stä työnhakijan työuran tarinaa ja kiinnostuksen kohteita.

 

Hyvässä CV:ssä asiat on esitetty aikajärjestyksessä. Visuaalinen selkeys helpottaa lukemista. Panosta luettavuuteen ja havainnollisuuteen. Pituutta tärkeämpää on asiakirjan silmäiltävyys ja sisältö. Suosi vain muutamaa fonttityyppiä, samoja kirjasinkokoja ja selkeää muotoilua. Luettelonomaisuus auttaa lukijaa hahmottamaan kokonaisuuden nopeasti. Hyvä CV on kuin mainos osaamisestasi ja persoonastasi, siihen kannattaa siis satsata. Hyvä CV toimii myös itsenäisesti ilman hakukirjettä. Muista, että rekrytoija on enemmän kiinnostunut osaamisestasi kuin koulutuksestasi. Laita kiinnostavin ja tärkein seikka ansioluetteloosi ensin. Tiivistä ja kiteytä, luetteloi saavutuksiasi, avaa tekemisiäsi ja kerro luvuin entisistä töistäsi.

 

CV:n rakenne paranee, jos eri osiolla on nimet. Voit käyttää esim. seuraavaa rakennetta:

 

Yhteystiedot

Uratiivistelmä / uratavoiteet / ydinosaaminen / vahvuudet

Koulutus

Työkokemus

Tietotekniikkataidot

Kielitaito

Harrastukset

Luottamustoimet / järjestötoiminta

Suosittelija(t)

 

Hyvä CV on aukoton, selvennä myös pitempiä poissaoloja työelämästä. Kaikille tauoille pitää olla selvitys ja työttömyys kannattaa merkitä avoimesti. Samoin syyt lyhyille työsuhteille kannattaa merkitä; oliko työ määräaikainen sijaisuus vai irtisanottiinko sinut tuotannollis-taloudellisista syistä.

 

Pätevyysperusteinen cv on nyt nousussa. Sen sijaan, että listaisit entiset työpaikkasi, voit esitellä osaamistasi vastaamalla työpaikkailmoituksessa ilmoitettuihin vaatimuksiin. On tärkeää esitellä työkokemus esimerkein, usein numeromuodossa. Luettele edellisistä työpaikoistasi, mikä oli merkityksesi osastollesi, yritykselle ja ryhmällesi. Mikä oli tähtihetkesi edellisessä työpaikassasi? Toista avainsanoja, jotta ansioluettelostasi onnistuu koneellinen haku.

 

Kaikki kertynyt työkokemus ei ole haun kannalta tärkeää ja toisia tehtäviä kannattaa korostaa enemmän kuin toisia. Jos työhistoriasi on pitkä, karsi sitä. Voit myös niputtaa töitä yhteen. Kielitaitoa kannattaa kuvata vähän tarkemmin: kerro esimerkiksi, missä olet kielitaitoasi tarvinnut ja miten siitä on ollut sinulle hyötyä. Ansioluetteloon kannattaa merkitä myös työskentely, opiskelu ja asuminen ulkomailla, koska kansainvälinen kokemus on kielitaitoa arvokkaampaa. Luottamustehtävät puolestaan kertovat osaamisesta ja aktiivisuudesta. Harrastukset kannattaa mainita, jos ne tukevat työntekoa. Muista CV:n nimi ja päiväys. Tarkista lopuksi yhteystietojesi oikeellisuus.

 

Myös hakemus räätälöidään kutakin paikkaa kohden

Perustele työhakemuksessa motivaatiotasi ja kerro, miksi haet juuri tähän paikkaan eli mikä sinua juuri tässä työssä ja yrityksessä kiinnostaa. Kerro mitä hyötyä hänen palkkaamisestasi on ja miksi sopisit parhaiten kyseiseen tehtävään. Panosta hakemuksen alkuun. Tee lyhyt yhteenveto itsestäsi. Alun uratiivistelmän on herätettävä lukijan mielenkiinto. Tuo omaa persoonaasi rohkeasti esiin, jotta erottautuisit. Ennen kuin lähetät hakemuksen, lue vielä hakemus läpi ja tarkasta työnantajan nimen oikeinkirjoitus, tehtävänimike sekä omat yhteystietosi. Mikäli hakuilmoituksessa on soittoaika, kannattaa aina soittaa. Valmistaudu soittoon huolellisesti. Tutki organisaation verkkosivuja ja listaa asiat, joita haluat soitossasi kysyä. Saat lisätietoa soitosta hakuilmoituksen lisäksi räätälöidessäsi hakemuksen kyseiseen paikkaan.

Muista myös sosiaalisen median merkitys rekrytoinnissa. Blogien merkitys oman osaamisen esittelyssä on kasvanut. Erityisesti työnhakuun tehdyt blogit toimivat usein erinomaisesti.

Jos sinulla ei ole omaa tietokonetta, on monilla kirjastoilla tietokoneita asiakkaiden käytettäväksi. Kannattaa myös hankkia sähköpostiosoite, joka säilyy sinulla työpaikasta riippumatta.

 

Onnea työnhakuun!

 

Muut lähteet:

Teija Hoppe & Tom Laine: Työnhakuopas. Talentum 2014.

Ritva Kattelus & Tom Jokinen: Uraopas. Gaudeamus 2017.

Kaisa Välivehmas: Miten onnistut työnhaussa. Minerva 2014.

 

Teksti: Aino Hela

Uudenmaan TE-toimisto, viestintä

www.te-palvelut.fi/uusimaa  |

Facebook: Uudenmaan TE-toimisto

Twitter: Työkkärin Molly-täti  ja EGR Uusimaa

Uudenmaan TE-toimisto

Aikaisempia kirjoituksia

Uudenmaan TE-toimisto

Uudenmaan työ- ja elinkeinotoimisto (TE-toimisto) on työn, työelämän, yrittäjyyden ja koulutuksen asiantuntija. Palvelemme kaikkia Uudenmaan alueen työnhakijoita, yrityksiä ja yrittäjiä.

Työ- ja elinkeinotoimistosta saat henkilökohtaista palvelua työnhaussasi sekä tietoa työmarkkinoista, koulutuksesta, ammateista, yrittäjyydestä ja työttömyysaikaisista etuuksista. Palvelumme ulottuvat omatoimisesti käytettävistä verkkopalveluista (www.te-palvelut.fi) henkilökohtaisiin palveluihin.

Uusimmat mielipiteet