Tuloksekas työnhaku vaatii nykypäivänä niin uupumatonta tiedonhakua, verkostojen hyödyntämistä kuin kykyä ajatella toisin. Kannattaa miettiä ennen työnhakua oman työelämänsä tarinaa. Tätä tarinaa työstämällä löydät urastasi jatkuvuutta ja logiikkaa, mikä auttaa uran tietoisessa rakennuksessa. Tarinoiden rakentamisessa ja uusien tulkintojen löytämisessä urapolullesi voivat auttaa TE-toimiston työpsykologit.
Ammattilaiset luovat nykyään verkostoja aktiivisesti myös sosiaalisessa mediassa. Ammatillisen verkostoitumisen parhaimmat kanavat ovat LinkedIn, Facebookin eri ammattilaisille tarkoitetut ryhmät ja Twitter. Somen verkostojen kautta saat hyvin selville myös yritysten piilotyöpaikkoja.
Työnhaussa puhutaan usein myös brändäämisen merkityksestä, mikä tarkoittaa sitä, että työnhakija rakentaa itsestään positiivista mielikuvaa saadakseen etua työmarkkinoilla. Parhaiten brändäys onnistuu tuomalla omaa osaamistaan esille esimerkiksi esittelemällä työnsä tuloksia blogissa tai vlogissa. Omaa osaamistaan voi jakaa myös statuspäivitysten, kuvien, infograafien, podcastien ja snäppien avulla. Perimmäisesti jokaisella meistä on henkilöbrändi, joka on muiden käsitys meistä ja osaamisestamme, meidän tarinamme. Lue lisää henkilöbrändin rakennuksesta täältä.
Verkostojen merkitystä ei voi painottaa liikaa. Liity rohkeasti Facebookin ja LinkedInin eri ammatillisiin ryhmiin ja käy esimerkiksi liittosi järjestämissä tapahtumissa tapaamassa muita alasi ammattilaisia sekä alasi yritysmessuilla tai rekrytointitapahtumissa tapaamassa eri yritysten edustajia. Suomalaiset työntekijät ymmärtävät yleisesti Sitran työelämätutkimuksen mukaan verkostojen merkityksen, mutta moni ei valitettavasti pidä verkostoitumista vahvuutenaan. Kuitenkin ne, jotka hyödyntävät verkostojaan aktiivisesti, kokevat hyötyvänsä niistä selvästi. Etenkin sosiaalisen median verkostoja hyödynnetään nykyään rekrytoinneissa aiempaa enemmän.
Muut lähteet:
Hoppe, T. & Laine, T. 2014. Työnhakuopas – mitä, miten missä? Talentum, Viro.
Uudenmaan TE-toimisto, viestintä
Facebook: Uudenmaan TE-toimisto
Twitter: Työkkärin Molly-täti ja EGR Uusimaa