Skotlannin värinä

Kävimme vaimon ja ystäväpariskunnan kanssa tutustumassa Skotlannin historiaan ja kulttuuriin kauniissa Edinburghin kaupungissa.

Skotlannin pääkaupunkina se on kuin monisatavuotisen historian ulkomuseo. Siihen kuuluu yli kuusisatavuotinen vihanpito etelänaapurin Englannin kanssa ja 1700-luvun valtiosopimuksen jälkeen rauhallisempi mutta jatkuvasti kitkainen suhde Yhdistyneen Kuningaskunnan suureen eteläiseen osapuoleen.

EU-myönteinen Skotlanti seuraa pelonsekaisin tuntein mitä Britannian EU-ero Brexitin toteutuessa tarkoittaa maakunnalle.

Rajattua itsehallintoa nauttiva maa äänesti kolme vuotta sitten itsenäisyydestä maakunnan tällä hetkellä johtavan itsenäisyyspuolueen aloitteesta. Äänestys päätyi niukalla enemmistöllä nykytilanteen säilyttämiseen.

Hulppean modernissa eduskuntatalossa päätöksiä tekevän paikallisparlamentin sisällä mielipiteet itsenäisyydestä ovat ristiriitaisia. Välitöntä itsenäisyysjulistusta ei odoteta, mutta EU-myönteinen Skotlanti seuraa pelonsekaisin tuntein mitä Britannian EU-ero Brexitin toteutuessa tarkoittaa maakunnalle. Tulevaisuus on jatkuvasti vaakalaudalla.

Tosiasia on että monet skotit karsastavat Englantia. Eräs naispuolinen skottituttava Genevessä halusi mennä ruotsalaiskollegan kanssa naimisiin Tukholmassa. Hänen setänsä ei mitenkään voinut saapua häihin sujuvinta lentoreittiä Lontoon kautta. Sen sijaan hän puikkelehti pienkoneella Norjan kautta Tukholmaan. ’Kunnon skotti ei astu Englannin kamaralle muuta kuin suuren hädän pakottamana’.

Skotlannin värinä sivuaa paljoa sitä mitä tapahtuu laajemmin Euroopassa, tosin maltillisemmin etuliittein. Monissa maissa – Katalonia ja Pohjois-Italia ajankohtaisimpina esimerkkeinä – merkittävät alueet pyristelevät tosissaan maan keskushallintoa vastaan heikentäen sen kansainvälistä arvovaltaa. Toisaalta useat maat uhmaavat EU:n liberaalidemokraattisia perusperiaatteita vanhoillisilla ja jopa äärioikeistolaisilla poliittisilla asenteillaan. EU:n yhteenkuuluvuutta ja poliittista toimintakykyä koetellaan eri tasoilla.

Kaiken kaikkiaan tuntuu siltä, että skottien ja suomalaisten välille löytää tiettyä henkistä yhteen kuuluvuutta, joka lienee perua pohjoisesta sijainnista sekä elämästä suurempien kainalossa. Haluamatta provosoida vastakkainasettelua Britanniaan, toivoisi, että skottien EU myönteisyys saisi hyväksyttävän ratkaisun pääministeri Mayn vaikeiden ja sekavanoloisten irtautumisneuvottelujen tyrskyissä.

Kaj Bärlund

Kirjoittaja on ministeri.