Piittaamattomuuden ja itsekkyyden aika

Ystävät kehottivat kirjoittamaan siitä, miten kummassa ihmiset eivät korjaa lemmikkiensä jätöksiä sen paremmin portinpielestä kuin puistoistakaan.

Tökeröä, mutta tuumasin, että en koirakeskusteluun ryhdy.

Ajatteluni kuitenkin laajeni yleiseen piittaamattomuuteen ja yhteiskunnassa vahvana esiintyvään itsekkyyteen, siihen että keskitytään vain oman itseen muiden kustannuksella.

Esimerkkejä pulppusi mieleen paljon liikenteestä, kauppakäyttäytymisestä ja roskaamisesta alkaen toisen mielipiteen vähättelyyn, ilmastomuutoksen ja ympäristöongelmien aliarviointiin sekä tasa-arvon ja ihmisoikeuksien puutteisiin ja loukkauksiin eri puolilla maapalloamme.

Jäin pohtimaan itsekkyyden markkinoita ja vain oman edun tavoittelua, jotka eivät kuulu sen paremmin ajattelevan ihmisen kuin perusarvoja kunnioittavan kansakunnan toimintamalleihin.

Jäin myös miettimään median roolia ja vastuuta maailmankuvamme muodostumisessa. Ja taas kerran päädyin yleisemminkin vastuu-käsitteeseen.

Vastuu omista teoista, vastuu kanssaeläjistä ja vastuu yhteisestä ympäristöstä on jakamaton.

Kaikissa olosuhteissa luottaminen siihen, että ihminen kehittyy nykyisestä kunnioittamaan entistä enemmän elämää, luontoa ja kanssaihmisiä.

Itse kullakin on eläissään tarpeen oivallus ja ymmärrys siitä, että itsekkyydellä ja piittaamattomuudella ei maata eikä maailmaa, ei kylää eikä kaupunkia rakenneta, ei yhteistä ympäristöä ja luottamusta ylläpidetä eikä ihmisyhteisöä ja ihmisyksilöä arvosteta.

Positiivisesti ja tulevaisuudenuskoisesti on jaksettava ajatella ja toimia vaikeinakin, väärän itsekkyyden ja piittaamattomuuden aikoina.

Aikoina, jolloin tapahtuu käsittämättömän järkyttäviä väkivallantekoja, joita ei sanoin saata kuvailla.

Kohta tasan 100 vuotta täyttävän Suomen valtiollisen itsenäisyyden juhlavuoden tunnus on ”Yhdessä – Tillsammans”.

Juuri yhdessä on vastuullisesti rakennettava hyvää huomista ja keskinäistä luottamusta, suvaitsevaisuutta.

Yhdessä on Suomessa aina selviydytty.

Yhdessä on huomisesta tehtävä tätä päivää parempi.

Kimmo Kajaste

Kirjoittaja on porvoolainen maakuntaneuvos.