Tunteita kuumentava Nato

Nato-kysymys jakaa kansamme kahtia. Kaksikymmentä prosenttia kansasta haluaa liittyä sotilasliittoon ja kaksikymmentä prosenttia vastustaa tiukasti liittymistä.

Nato-jäsenyyden kannattajat luottavat siihen, että vahva läntinen sotilasliitto suojelee meitä pahalta Venäjältä. Nato-jäsenyyden vastustajat taas uskovat, että vältymme sodalta, jos pysymme sotilasliiton ulkopuolella.

Kummankin leirin näkökulmasta Suomen nykyinen tila on sietämätön. Nato-kannattajien mielestä sotilasliiton jäseneksi olisi päästävä mahdollisimman nopeasti. Vastustajien mielestä Suomi on jo nyt ryhtynyt liian läheiseen yhteistyöhön Naton kanssa.

Nato-kysymys herättää vahvasti tunneperäisiä reaktioita. Tämä näkyy erityisesti nettimaailmassa, jossa vastakkaisten leirien edustajat leimaavat toisiaan ääliöiksi. Mutta tunteet kuumenevat myös ammattilaisten keskuudessa. Entinen Moskovan-suurlähettiläs René Nyberg peräänkuulutti Helsingin Sanomien mielipideosastolla rehellistä keskustelua Nato-jäsenyyden kielteisistä seurauksista ja arvosteli napakasti kollegaansa, suurlähettiläs Hannu Himasta, joka suosittelee Suomelle Nato-jäsenyyttä.

Nato-debatti tulee presidentinvaalien lähestyessä jatkumaan. Siitä saamme kiittää Rkp:n ehdokasta Nils Torvaldsia, joka liputtaa Nato-jäsenyyden puolesta. Keskustelu Natosta liittyy toki muutenkin olennaisesti presidentinvaaleihin, sillä ulko- ja turvallisuuspolitiikka on Suomen presidentin toimenkuvan kova ydin.

Presidenttiehdokkaiden on vastattava uskottavasti kahteen kysymykseen: lisäisikö Nato-jäsenyys maamme turvallisuutta vai lisäisikö Nato-jäsenyys riskiä, että joudumme vedetyksi mukaan Itämeren alueella syntyvään sotilaalliseen konfliktiin? Minä uskon, että Naton jäsenenä joutuisimme helpommin konfliktin osapuoleksi.

Minusta nykytilanne ei ole huono. Olemme kiinteä osa länttä. Puolustuksemme on uskottava. Meillä on hyvät suhteet Yhdysvaltoihin ja toimivat suhteet Venäjään. Mielestäni presidentti Sauli Niinistö on ymmärtänyt sen, että meillä on Venäjän kanssa yhteistä rajaa 1340 kilometriä, olivatpa kansainvälispoliittiset suhdanteet mitkä hyvänsä. Hän ansaitsee kiitoksen Suomen etujen ajamisesta vaikeana aikana.

Markus Koivisto

Kirjoittaja on entinen ulkoministeriön lähetystöneuvos.