Keisari ilman vaatteita

Donald Trumpista äsken ilmestyneen niin sanotun paljastuskirjan tekijä Michael Wolff toivoo, H.C. Andersenin satua mukaillen, ihmisten näkevän, että Trump on ”keisari ilman vaatteita”. Kirjaa lukematta uskon kuitenkin, että tämä ei tule olemaan kirjan suurin vaikutus. Moni on jo kauan aikaa sitten huomannut Trumpin heikkoudet. Siinä mielessä kirja tuskin tuo mitään periaatteellista uutta, joskin se voi vahvistaa jo olemassa olevia käsityksiä.

Sen sijaan kirja voi tuoda uutta valoa Trumpin toimiin ennen vaaleja, ja miksi ei niiden jälkeenkin, joista sitten voisi päästä suoranaisten laittomuuksien jäljille.

Olisi muutenkin väärin vähätellä kirjan merkitystä. Trumpin omat reaktiot, lapsellinen kielenkäyttö ja kyvyttömyys strategisesti järkiperäiseen käyttäytymiseen, joutuvat yhä kirkkaampaan valoon. Tämä vaikuttaa sekä Yhdysvaltain että ympäröivän maailman poliittiseen ilmapiiriin.

Silti on vaikeaa ennustaa, miten asiat kehittyvät. On nimittäin osoittautunut, että lisääntyvä kritiikki Trumpia kohtaan yleensä vain johtaa yhä jyrkempään asemointiin. Toisin sanoen, Trumpin peruskannattajakunta tulee yhä vakuuttuneemmaksi siitä, että Trump on oikeassa ja, että hänelle vihamieliset tahot yrittävät vain kaataa hänet epäilyttävin keinoin.

Myös republikaanisen puolueen toimintaa on vaikea ennustaa. Heikko ja asioista huonosti perillä oleva presidentti on usein ollut republikaanisen puolueen kärkipoliitikoille siunaus. Valkoinen talo ei yhtä helposti sotkeudu republikaanien suunnitelmiin. Jotkut asiat saadaan helpommin läpi.

Mutta tulevat niin sanotut välivaalit tuovat lisää epävarmuutta. Moni republikaaninen ehdokas on huolestunut omasta tulevaisuudestaan, ja pelkää joutavansa vastatuuleen presidentin älyttömyyksien johdosta.

On siis oletettavaa, että Wolffin kirja ei synnytä mitään laadullista eroa nykytilanteeseen verrattuna. Herkullisia yksityiskohtia varmaan riittää, muta vain suorien laittomuuksien paljastuminen uhkaa presidenttiä.

Huolestuttavampaa ovat väitetyt merkit presidentin psyykkisestä tilasta. Trumpin tviittaamiset ovat muuttuneet yhä lapsellisemmiksi, niin kuin myös hänen puheensa. Sellainen presidentti on vaarallinen.

Geo Stenius

Geo Stenius

Kirjoittaja on Emäsalossa asuva toimittaja.