Markus Koivisto

Informaatiosota

Moskovassa työskennellyt ulkomaantoimittaja Jarmo Mäkelä kertoi 2.1.2018 kolumnissaan Helsingin Sanomissa, että kaksi tutkimuslaitosta – ukrainalainen ja virolainen – ovat käyneet läpi kolmen tärkeimmän venäläisen tv-kanavan uutis- ja ajankohtaisohjelmat heinäkuusta 2014 kesäkuuhun 2017.

Tutkimus osoitti, että tv-kanavat toistivat erilaisia, läntistä Eurooppaa koskevia kielteisiä ilmaisuja keskimäärin 17 kertaa päivässä.

Suomi ei ollut kovin usein venäläisten uutis- ja ajankohtaisohjelmien kohteena. Mutta kun Suomea käsiteltiin, sävy oli lähes aina kielteinen.

Suomen osalta kielteisten mainintojen osuus oli jopa suurempi (88 prosenttia) kuin koko EU:n osalta (83 prosenttia).

Tv-kanavien toiminta on osa sitä informaatiosotaa, jota Venäjä parhaillaan käy läntistä maailmaa vastaan. Tässä sodassa totuudella ei ole mitään itseisarvoa. Tarkoituksena on kiillottaa Venäjän oman yhteiskunnan kuvaa mollaamalla pientä naapurimaata Suomea, jota kansainvälisesti pidetään yhtenä maailman kärkimaista niin demokratian toimivuuden kuin kansalaisten hyvinvoinnin suhteen.

Vaikka sotaa käydään vain verbaalisessa muodossa, riskit ovat melkoiset. Informaatiosota veti aikoinaan Suomen ja Venäjän väliset suhteet pohjamutiin, eikä voida sulkea pois, että niin tapahtuisi uudelleen.

On syytä panna merkille, että viime vuosina myös vakavasti otettavat tutkijat ovat esittäneet täysin absurdeja arvioita Suomesta.

Niinpä esimerkiksi moskovalainen professori Jelena Senjavskaja on tullut siihen tulokseen, että Suomi edelleenkin harjoittaa Suur-Suomi-tyyppistä itälaajentumispropagandaa.

Propagandaa tehdään Senjavskajan käsityksen mukaan valtion tukemien elokuvien muodossa. Hänen mukaansa Tuntematon sotilas, Rukajärven tie ja Talvisota propagoivat hyökkäyssotaa Venäjää vastaan, ja ylipäätäänkin suomalaisten suhtautumisessa Venäjään on hänen mielestään keskeisellä sijalla revansismi.

Koska informaatiosotaa Suomea vastaan käydään Kremlin suojeluksessa, meidän pitäisi ehkä ihan suoraan kysyä presidentti Putinilta, mitä Venäjä oikein meinaa? Jos Putin kannattaa hyviä ja asiallisia suhteita Suomeen, hänen tulisi puhaltaa poikki tämä vaarallinen peli.

Markus Koivisto

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet