Kuka voittaa vaalit?

Presidentinvaalien varsinainen vaalipäivä on sunnuntaina. Vaikka ennakkoäänestämisen suosio on kasvanut tasaisesti, monissa vaaleissa ratkaisut tapahtuvat vaalipäivinä annetuilla äänillä. Tällä kertaa näin ei ole.

Tasavallan presidentin Sauli Niinistön kannatus mielipidekyselyissä, vedonlyöntikertoimet hänen voittonsa puolesta sekä erilaiset ennusteet antavat selvän kuvan vaalin voittajasta tällä hetkellä. Niinistö voittaa ensimmäisen kierroksen 99 prosentin todennäköisyydellä.

Vaalin kiinnostus syntyykin muista kysymyksistä. Saako Niinistö yli 50 prosenttia äänistä ensimmäisellä kierroksella? Kuka on vaalin kakkonen? Mihin Paavo Väyrysen noste kantaa? Ovatko gallupit oikeassa vai väärässä?

Demokraattisessa keskustelussa tämä on hyvä. Eikä keskustelu tee pahaa myöskään eri medioiden katsoja- ja lukijaluvuille. Toisaalta erityisesti presidentinvaaleissa, joissa käytännössä vain voittajalla on merkitystä, muut kysymykset ovat toisarvoisia. Ei tarvitse rakentaa usean puolueen hallitusta konsensuksessa kakkosen tai kolmosen kanssa.

Maailma ehtii myös muuttua melko paljon kuuden vuoden aikana, joten hyvä tulos nyt ei ole tae menestykselle seuraavissa vaaleissa.

Mielipidemittauksissa näiden vaalien osalta on yksi huomionarvoinen seikka. “Ei osaa sanoa”- ryhmä on ollut hyvin pieni, keskimäärin vain 10 prosenttia. Tavallisesti tämä on puolueiden kannatusmittauksissa pyörinyt 30 prosentin paikkeilla, joka on ollut lähellä äänestämättä jättäneiden määrää.

Nyt pieni EOS-joukko tarkoittaa joko hyvin korkeaa (yli 85%) äänestysprosenttia, johon en jaksa uskoa. Tai suurta joukkoa henkilöitä, jotka sanovat mielipidemittauksessa jonkun nimen, mutta eivät lopulta käy äänestämässä lainkaan. Jokainen voi pohtia mikä nimi tulee helpoiten mieleen kysyttäessä revolverihaastattelussa äänestämisestä seuraavissa presidentinvaaleissa.

Accuscoren ennuste ensimmäisen kierroksen vaalituloksesta ennen Ylen viimeistä gallupia on: Niinistö 49,2, Haavisto 13,6, Väyrynen 13,2, Huhtasaari 7,8, Vanhanen 5, Kyllönen 4,7, Haatainen 4,4 ja Torvalds 2,1 prosenttia. Käytännössä toisen kierroksen todennäköisyys on kolikonheiton luokaa. Sunnuntaina näemme mille puolelle kolikko tipahtaa.

Tuomas Kanervala

Kirjoittaja on analytiikkayhtiö Accuscoren toimitusjohtaja.