Laura Pulkkinen

Kohtaamisia ja tulkintoja

Kohtaamme ennestään tuntemattomia ihmisiä päivittäin. Se, mitä näemme toisissa, on täydellisesti omasta elämästämme heijastuva tulkinta. Näemme heissä joitain tunnistettavia piirteitä, joihin samaistumme.

Tunnistamattomat piirteet jäävät huomiomme ulkopuolelle, sillä niissä ei ole itsellemme tarttumapintaa. Ei mitään, mihin kiinnittyä. Näin skaalaamme toisia oman kokemuspohjamme kautta ja muodostamme omaa todellisuuttamme ihmisistä vanhan, jo eletyn elämän perusteella.

Myös ystävyys- ja parisuhdekuviot saattavat kiertää kehää tämän tottumuksesta kumpuavan tuttuuden perusteella. Toinen saattaa tuntua tutulta, vaikka tapaisit hänet ensimmäistä kertaa.

On kuitenkin hyvä tunnistaa kaksi erilaista tapaa kokea yhteyttä toisiin ihmisiin. Toinen tapa on tämä edellä kuvattu, eli se että vanhasta tottumuksesta valikoit lähellesi tietyn tyyppisiä ihmisiä ja he sitten tuntuvat ”tutuilta” – vaikka he ovat todellisuudessa jotain aivan muuta, kuin millaiseksi olet heidät itse maalannut oman historiasi perusteella.

Tämä tapa on yleinen ja toimii autopilotilla.

Sitten on se toinen tapa, jossa tietoisesti kohtaat uusia ihmisiä uteliaisuuden kautta. Päästät lähellesi sellaisiakin ihmisiä, jotka eivät ihan heti soita kelloja muistutuksena omasta menneisyydestäsi.

Tämä vaatii tietoista valintaa siitä, että avaat ovesi uudenlaisille ihmissuhteille ja olet valmis kyseenalaistamaan omia tulkintojasi.

Myös tällaisiin ihmisiin saattaa liittyä vahva tuttuuden tunne, mutta se ei kumpua menneen elämän toistosta, vaan yhteydestä toiseen ihmiseen tässä hetkessä.

Aitoon haluun kohdata ja hyväksyä toinen sellaisena kuin hän todellisuudessa on. Ei sellaisena, joksi hänet itse maalaat. Edelleen kyseessä on tulkinta, mutta mukana on tietoinen vuorovaikutus.

Tunnistatko sellaisia luonteenpiirteitä tai toimintatapoja, joita itse vedät autopilotilla puoleesi ympäröivän maailman ihmisvilinästä?

Entä tunnistatko, millaisia ihmisiä haluaisit kohdata? Millaisten ihmisten kanssa haluaisit keskustella ja viettää aikaasi?

Albert Einsteinin sanoin: ”Hulluuden määritelmä on tehdä asiat toistuvasti samalla tavalla, mutta odottaa eri tulosta”.

Kirjoittaja on porvoolainen yrittäjä, valmentaja ja utelias ihmettelijä.

Laura Pulkkinen

Aikaisempia blogikirjoituksia

Laura Pulkkinen

Kirjoittaja on porvoolainen kulttuurituottaja ja työyhteisövalmentaja.

Uusimmat blogit