Geo Stenius

Vaarallisella tiellä

Kuulun siihen modernin yhteiskunnan moraaliseen pohjasakkaan, joka ei pidä suomettumisen ja yya-sopimuksen aikakautta hävettävänä. Kauhistuttavan maailmansodan jälkeen monen maan vapaat valinnat olivat kortilla. Huonoista vaihtoehdoista oli valittava vähiten huonot.

Näiden vaikeiden vuosien aikana Suomi, hankkimalla niin sanotusti Neuvostoliiton luottamuksen, onnistui luomaan itselleen paremmat mahdollisuudet lujittaa suhteensa läntiseen maailmaan. Se oli nuoralla tanssimista ja varsinkin sisäpolitiikassa esiintyi epämiellyttäviä ylilyöntejä. Mutta päästrategia piti ja oli hedelmällistä.

Suomen ja Ruotsin ulkoministerit allekirjoittivat viime tiistaina Washingtonissa yhteisen puolustusyhteistyön aiejulistuksen Yhdysvaltain puolustusministerin James Mattisin kanssa. Suomen kannalta tarkoitus on lisätä puolustusyhteistyötä sekä Ruotsin, että Yhdysvaltojen kanssa. Tapahtumaa edelsi tietty salamyhkäisyys. Niiltä eduskunnan ulkoasianvaliokunnan jäseniltä, jotka osallistuivat asian käsittelyyn, vaadittiin vaiteliaisuutta.

Jos asiaa tarkastelee yleisestä maailmanpoliittisesta tilanteesta eristettynä, kyseessä ei ole iso asia. Suomen intressissä on pitää puolustuskykynsä mahdollisimman korkeana. Sotilaallisen yhteistyön kehittäminen Ruotsin kanssa on ollut järkevä ja poliittisesti vähemmän arkaluontoinen tapa paremman maanpuolustuskyvyn saavuttamiseksi. Lisääntyvä yhteistyö Yhdysvaltojen kanssa tähtää samaan tehokkuuden lisääntymiseen, mutta nyt laskuun on lisättävä poliittinen hinta.

Maailmanpoliittinen jännitys kasvaa päivä päivältä. Venäjä pitää Yhdysvaltain politiikkaa pitkän tähtäimen sotilaallisena piirityksenä ja lännessä Venäjän käyttäytyminen määritellään ainakin julkisesti aggressiiviseksi.

Jos Ruotsi ja Suomi tyytyisivät kehittämään maanpuolustuskykyään kahdestaan, Venäjän halu panna meidät suoralta kädeltä vihollisleiriin vähenisi, vaikka Venäjä luonnollisesti ymmärtää, että Suomi on osana länttä. Presidentti Trumpin Iran-politiikan takia suurselkkauksen mahdollisuus on lisääntynyt voimakkaasti, ja meillä on kaikki syyt pysyä sodan ulkopuolella. Mutta, jos Venäjä epäilee kykyämme pysyä puolueettomina, se voi osoittautua mahdottomaksi.

Geo Stenius

Geo Stenius

Aikaisempia blogikirjoituksia

Geo Stenius

Kirjoittaja on Emäsalossa asuva toimittaja.

Uusimmat blogit