A-P. PietiläA-P. Pietilä on päätoimittaja emeritus ja tietokirjailija.

Asialla ei ole yleisöä

Syntyvyyden lasku ja väestön ikääntyminen ovat yhdistelmä, joka johtaa tulojen ja menojen epätasapainoon. Työntekijät, veronmaksajat ja sosiaalikulujen maksajat loppuvat kesken. Mitä siitä?

Suomen väkiluku kasvaa enää vain maahanmuutolla. Varmistuuko kestävä kehitys sillä, että koulutetut suomalaiset nostavat ansiosidonnaista ja maahan otetaan kouluttamattomia maahanmuuttajia elämään toimeentulotuella.

Ruotsin sosialidemokraattinen pääministeri Stefan Löfven sanoo, etteivät rikkaan Ruotsin rahat riitä avointen rajojen ja avokätisen sosiaaliturvan yhdistelmään. Maksajat loppuvat kesken. Suomessa riittää, kun veroja korotetaan.

Löfveniä ei Ruotsissa haukuta rasistiksi, mutta Suomessa samat sanat ovat vihapuhetta. Miksi?

Valtion velasta ei puhuta pahaa nousukautena. Tuntuu siltä kuin velka ei olisi enää ongelma, vaikka velan lyhentäminen ei ole vielä edes alkanut ja maksajien määrä vähenee.

Jos Saksan työttömyys olisi korkeasuhdanteessa 8 prosentissa, maassa olisi hätätila. Suomessa jättityöttömyyden tehohoito on aktiivimallin vastustamista. Näillä mennään.

Julkinen talous on edelleen kuralla. Sitä ei kuitenkaan kunnosteta hyvään sään aikana, sillä korjaustoimia ei voi ajoittaa eduskuntavaalien alle. Vaalien jälkeen korjauksia lykätään, koska vaalilupauksissa torjutaan kaikki korjaukset.

Onhan tämä hullua. Kansakunnan parhaat aivot kehittävät videopelejä ja kissavideoita."

Yritystukia pitäisi leikata nousukautena, jotta yritysten olisi sopeuduttava omillaan olemiseen. Tähän ei ryhdytä, sillä kansanedustajaehdokkaat pyytävät juuri vaalirahaa yrityksiltä, jotka nauttivat yritystuista.

Kipeät ratkaisut tehdään lopulta pakkoraossa ilman vaihtoehtoja. Paniikissa olevat poliitikot panevat kansan tapahtuneiden tosiasioiden eteen ja lyövät käteen veronkorotuksen. Tämä toistuu vaalikaudesta toiseen.

Onhan tämä hullua. Kansakunnan parhaat aivot kehittävät videopelejä ja kissavideoita. Kovimmat tulot ovat gladiaattoreilla, jotka kaahaavat formuloilla tai taklaavat toisiaan kaukalossa.

Politiikkaan eivät hakeudu osaajat ja ongelmien ratkaisijat, sillä he pyrkivät ulkomaille, jossa heitä arvostetaan.

A-P. Pietilä

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet