Kaj Bärlund

Euroopan toivo

Slovenia on piskuinen kahden miljoonan asukkaan maa, jolla on lyhyt rannikkokaistale Adrian merellä ja idässä vaikuttavia vuorten huippuja.

Vääräleuat väittävät että koko maa näkyy 300 000 asukkaan pääkaupungin Ljubljanan historiallisesta linnoitustornista.

Maalla on ollut kirjava historia Rooman vallan ajoista lähtien. Välillä Italia on ollut isäntänä. Napoleonkin pistäytyi neljäksi vuodeksi hallitsijaksi.

Itävalta-Unkarin habsburgilaiset keisarit käyttivät korkeinta valtaa ensimmäiseen maailmansotaan asti. Toisen maailmansodan aikana Hitler piti 50 divisioonan armeijaosaston voimin Balkanin otteissaan, mikä tuntui myös Sloveniassa.

Sodan jälkeen Titon kommunistit ottivat vallan Jugoslaviassa, jolloin Kekkonen Titon kaverina tuli tunnetuksi myös tässä maan osassa. Jugoslavian verisessä pirstoutumisessa Titon jälkeen Slovenia saavutti itsenäisyyden jonka se nopeasti ankkuroi Euroopan Unionin jäsenyyteen. Itsenäisyys takasi maan kielen opiskelun maan koululaitoksessa,

Slovenian kansan säilyminen suurten toimijoiden välissä lähes ilman verenvuodatusta on ollut merkittävä saavutus. Ehkä maan pienuus on eräs tekijä. Maata ei ole suurten valtapelissä pidetty merkittävänä pelinappulana.

Toisaalta tuntuu että maan poliittiset johtajat ovat toimineet erityisen taitavasti. Ei ole provosoitu naapureita turhan takia ja samalla on osoitettu kykyä asialliseen yhteistyöhön. Suomi on kuulemma nähty eräänä mallina.

Kokoonsa nähden Slovenia on urheilun jättiläinen. Se on maailmanlaajuisesti harrastetun koripallon hallitseva maailmanmestari. Maa on menestynyt monessa muussakin palloilulajissa kuten lentopallossa ja käsipallossa. Slovenialla on monia mäkihypyn ja pujottelun tähtiä.

Poliittisesti maa on väistänyt sangen menestyksellisesti populistisen oikeistolaisuuden sudenkuopat useista entisistä kommunistimaista poiketen.

Äskeinen tutustumiseni maan nykyoloihin oli rohkaiseva. Kunhan monet muut EU-maat ymmärtäisivät ottaa oppia pienestä Sloveniasta, yhteiskunnallinen tolkku olisi nykyistä vahvempi valuutta. Ainoa merkittävä ongelma tuntuu olevan matkailun 15 prosentin vuotuinen kasvu. Menestykselläkin on hintansa.

Kaj Bärlund

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet