Merja Forsman

Tasa-arvon metamorfoosi

Tapahtui taannoin. Seurue kokoontui illanviettoon kesähuvilalle. Miesväki jäi verannalle, kun naiset siirtyivät leninkeineen valmistamaan illallista.

Turun Tupakkakauppa Oy:stä hankittuja sikareita nautiskellen miehet laittoivat saunan päälle ja huikkasivat ovensuusta, saisivatko he juomaa.

Kun lapset väsyivät, naiset panivat heidät peteihinsä. Siinä sitten kaksi miehistä joutui emännän pyynnöstä vaipanvaihtoon. Hassutellen, perin vastahakoisesti he ryhtyivät urakkaan. Eihän se heidän hommaansa ollut. Sehän tiedettiin, ja huomattiin.

Tapahtumasta on pari viikkoa.

Luulin pitkään, että tasa-arvo on toteutunut Suomessa. Sitten sain lapsia. Huomasin, että maailman kolmanneksi tasa-arvoisimmassa maassa perinteiset roolit olivat yhä voimissaan. Kotitöiden jakaminen oli kehittynyt 80-luvusta, mutta naiset tekivät yhä tunnin enemmän kotitöitä päivässä.

Eikä siinä vielä kaikki, kuten TV-shop huutaisi. Metatyö päälle.

Jenny Lehtinen kirjoitti Ylen kolumnissaan 2015, että metatyö räjäyttää äidin pään – ja samalla hän räjäytti uutisotsikot.

Lehtisen mukaan suuri osa perheiden työtaakasta on jatkuvaa aivojen raksutusta ja projektinhallintaa, jossa hallittavana on kaikki: vaatteet, välineet, terveys, valokuvauspäivät, passit, koko arki. Ja juhlat.

Metatyötä on vaikea tunnistaa ja siksi vielä vaikeampaa jakaa. Vetovastuu on jäänyt äideille vauvan syntyessä, eikä siitä ole helppo päästä eroon. Valtavan to do -listan jakaminen vaatii toistuvaa pyytelyä, mikä voi vaikuttaa motkotukselta, vaikka sen voi nähdä myös hyvään johtajuuteen kuuluvana delegointina.

Parin viikon takaisen illallisen järjestäminen oli vaatinut suunnittelua, koolle kutsumista, ruokalistan tekemistä, ruokaostoksia, pakkaamista, siivoamista, ruoanlaittoa – ja kettuuntumista. Miesten tehtäväksi jäi juhliminen ja sikarien osto.

Miksi nämä koulutetut, työssä käyvät naiset suostuivat tähän työnjakoon? Miksi miehet eivät osallistuneet? Olemme harpanneet suuren askeleen siitä mallista, johon itse lapsena kasvoimme. Kehitystä on tapahtunut, kuten sanottu, kotitöiden jakaminen on kehittynyt 80-luvusta – kymmenellä prosentilla.

Merja Forsman

Aikaisempia blogikirjoituksia

Merja Forsman

Kirjoittaja on porvoolainen toimittaja, KTM ja Luomutsi-bloggari.

Uusimmat blogit